Maak kennis met…#4 | Greetje van den Nouweland

In ‘Maak kennis met…’ reageren de medewerkers van GROUP A op een aantal pittige stellingen over hun werk. Deze keer is het de beurt aan Greetje van den Nouweland. Greetje werkt sinds 2007 bij GROUP A als architect/stedenbouwkundige. Zij studeerde aan de TU Delft en woont met haar vriend en 2 kinderen in Rotterdam. Zij werkt onder andere aan het complexe stationsgebied in Utrecht.

De grootste uitdaging als stedenbouwkundig ontwerper is
– complexiteit in de opgave
het proces naar de realisatie

De complexiteit in de opgave maakt dit werk leuk en uitdagend. De realiseerbaarheid van het ontwerp komt daarbij steeds vroeger in beeld. Het gehele proces van ontwerp naar realisatie lijkt steeds meer ‘in elkaar gedrukt’ te worden. De truc is de vele kanten van een gelaagde opgave overzichtelijk en integraal te maken waardoor een heldere argumentering van keuzes opgebouwd kan worden. En een goed onderbouwd verhaal helpt gedurende het gehele proces.

Wat vindt je leuker?
– een groot plein speciaal voor kinderen ontwerpen
– een wandelgebied/stroom in het centrum van een grote stad ontwerpen

Werken aan verbindingen en netwerken in een stad en het nadenken over hoe je mensen kunt sturen of verleiden een bepaalde route te kiezen, vind ik erg interessant. En dan het liefst op het schaalniveau van een stadsdeel of een hele stad. Een plein voor kinderen vormgeven zou een grote uitdaging voor me zijn omdat mijn ervaring als moeder van twee jongetjes leert dat kinderen vaak blijer worden van een braakliggend terrein of een stuk bos dan van een speciaal voor hen ontworpen speelplein.

Bij een nieuwe opdracht
– kost het me wel even tijd om een plan en idee te vormen
heb ik al snel in mijn hoofd hoe ik het wil hebben

Ook als ik soms al snel een beeld heb van hoe het zou moeten worden, wil ik toch eerst een deugdelijke afweging maken voordat ik mijn ideeën naar buiten breng. En ik beschouw elke opgave als uniek waardoor ik dus elke keer wil zoeken naar een eigenheid in het ontwerp… en dat moet meestal wel even ‘borrelen’.

Mijn collega’s omschrijven mij als
– iemand die in is voor een geintje
een serieus persoon

Jeetje wat een lastige vraag, deze moet je natuurlijk aan mijn collega’s stellen.
Ik vrees het eerste maar ik hoop eigenlijk als allebei. Ik maak graag een grapje en vind het leuk om mensen af en toe op het verkeerde been te zetten, maar ik neem mijn werk en ook mijn collega’s zeer serieus.

Als een project klaar is
– ben ik blij met het resultaat
ben ik nog altijd aan het bedenken hoe het beter had gekund

Meestal ben ik gewoon blij met het resultaat. Eigenlijk kun je namelijk pas klaar zijn met een project als je zoveel mogelijk hebt gedaan om tot een goed eindresultaat te komen.

Op een vrije zaterdagmiddag
– doe ik leuke dingen met familie en vrienden
ben ik nog aan het nadenken over de opgave waar ik mee bezig ben

Het weekend besteed ik aan familie en vrienden. Ik trek er graag op uit met mijn gezin voor wandel-, fiets- of kanotochtjes en bij voorkeur nooit op dezelfde plek. Daar krijg ik nieuwe energie van en soms ook nieuwe ideeën.

Terug naar het overzicht