zoeken

AkzoNobel & Art Space

verrassende combinatie van publieke, collectieve en private functies

Het AkzoNobel Center manifesteert zich op meerdere schaalniveaus aan de Zuidas; zodoende is voor een verrassende combinatie van publieke-, semipublieke-, en private functies gekozen. De publiek toegankelijke begane grond met Art Space, haakt op natuurlijke wijze aan op het naastgelegen plein en zorgt voor een levendige uitstraling aan de Zuidas. De Art Space toont werk uit de AkzoNobel bedrijfscollectie, en is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen Hester Alberdingk Thijm, Tom Postma Design en GROUP A.

Meer Minder

Bij het passeren van het nieuwe hoofdkantoor voor AkzoNobel op de Zuidas, springt het gebruik van verschillende soorten glas in de gevel, meteen in het oog. Een spel van reflectie en lichtbreking door de dag én seizoenen heen versterkt dit effect. Naast glas bestaat de gevel uit houten constructieve elementen, die zijn afgewerkt met lak in geleidelijk verlopende kleuren en direct verwijzen naar de core business van AkzoNobel: coatings, verven en lakken.

Twee verweven atriumruimtes vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke ‘AkzoNobel Experience’ op de begane grond, bestaande uit entree, receptie, restaurant en Art Space, en het semipublieke ‘Meeting AkzoNobel’ op de 1e verdieping. Deze verdieping wordt door een tweede atrium verbonden met het ‘Working at AkzoNobel’, bestaande uit de hoger gelegen kantoorverdiepingen.

Het kleurgebruik in vloerbedekking en tafelbladen op de kantoorverdiepingen is zeer opvallend en het meest intens rond het atrium. De kleuren verlopen vanuit hier richting de beide vleugels. Ieder verdieping heeft daarbij een eigen kleurtoon. De reflecties hiervan op de plafonds van de verdiepingen vormen een verticaal kleurenpalet, dat van buitenaf zichtbaarder wordt richting de avond. Het kleurgebruik in vloerbedekking en tafelbladen op de kantoorverdiepingen is zeer opvallend en het meest intens rond het atrium. De kleuren verlopen vanuit hier richting de beide vleugels. Ieder verdieping heeft daarbij een eigen kleurtoon. De reflecties hiervan op de plafonds van de verdiepingen vormen een verticaal kleurenpalet, dat van buitenaf zichtbaarder wordt richting de avond.

AkzoNobel, ’s werelds grootste verf en coatings onderneming, heeft een leiderspositie qua duurzaamheid. Voor het nieuwe Center is het BREEAM Excellent certificaat te verkregen. Belangrijke aspecten zijn ondermeer de PV-panelen op het dak, PV-cellen in de atrium beglazing, een WKO-installatie, de nabijheid van het NS Station Zuid en de dubbele klimaatgevel. De gelaagde glazen gevel, is voorzien van een geïntegreerd lichtontwerp dat er voor zorgt dat het gebouw zowel overdag als ‘s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Feiten op een rij

Opdrachtgever

AkzoNobel Technology & Engineering

Opdrachtgever

Dura Vermeer Bouw Amsterdam

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Christian Neefestraat 2, Amsterdam, NL

Omvang

16.500 m²

Functie

Kantoor en Art Space

Ontwerp

Februari 2007

Start bouw

December 2014

Opgeleverd

Januari 2016

Duurzaamheid

BREEAM Excellent

Fotografie

Frank Hanswijk
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleider

Raymond Leentvaar
Raymond Leentvaar
raymond@groupa.nl

Interieur architect

Io Alexandropoulou
no-profile-image
Jos Overmars
Jos Overmars
jos@groupa.nl

Architectural engineer | Projectleader

Janneke van der Velden
no-profile-image
Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Dennis Berger
Dennis Berger
dennis@groupa.nl

Bouwkundige

Edwin Larkens
no-profile-image
Garyfalia Pitsaki
no-profile-image
Sara Rojo
no-profile-image
Gador Luque
no-profile-image
Andrea Gianotti
no-profile-image
Karin Wolf
no-profile-image
Karin Wolf
Patrycja Wilczynska
no-profile-image
Birte Müller
no-profile-image
Jacek Szczegielniak
no-profile-image
Cristina Cordero
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...