zoeken

Teaching Lab TU Delft

proeftuin voor docenten

Een klein, geel, driedimensionaal kunstwerk van Krijn de Koning, door de eigenaar zelf aan te passen, diende als inspiratie voor het ontwerp van het Teaching Lab TU Delft. Het resultaat is een ruimtevullend ‘meubel’ – net als het kunstwerk uitgevoerd in monochroom geel – geplaatst in de relatief smalle maar hoge hal van het voormalige Composietenlab. Het Teaching Lab is een plek speciaal ingericht voor onderwijsontwikkeling. Docenten kunnen er experimenteren met hun onderwijs, ervaringen delen en samenwerken met collega’s.

Meer Minder

Onderwijs ontwikkelt zich voortdurend, in een steeds sneller tempo. Universiteiten en hogescholen zijn daarbij voortdurend op zoek naar hoe zij zich kunnen onderscheiden. TU Delft loopt voorop in deze zoektocht naar onderwijs dat het beste aansluit bij een alsmaar sneller veranderende samenleving. Docenten en studiebegeleiders worden hierbij aangespoord om op deze ontwikkeling passende – educatieve – antwoorden te onderzoeken, te testen en te formuleren. De wens om voor deze experimenten een fysieke proeftuin te realiseren, vormde de aanleiding tot oprichting van de Teaching Academy met als thuisbasis het Teaching Lab.

GROUP A heeft deze wens vertaald naar een ‘stand-alone’ meubelelement die op ingenieuze wijze de bestaande hal organiseert en een viertal vloerniveaus verbindt. Op ingenieuze wijze organiseert het meubel de bestaande hal en verbindt het een viertal vloerniveaus. De ruimtes in het meubel zijn naar wens gemakkelijk anders op te stellen of te schakelen door het flexibele meubilair en met behulp van taatsdeuren. Zo kunnen op het begane grond podium pop-up studio’s worden ingericht met behulp van speciaal ontworpen meubilair. Compacte werkbladen en bankjes kunnen op de podiumrand worden opgesteld, en koppelbare akoestische scheidingswandjes kunnen in een grid van vloerpotten in de podiumvloer worden geplaatst.

De constructie van het vrijstaand meubel bestaat uit een staalskelet dat rondom bekleedt is met geelkleurig OSB-plaat. Om bouwfysische- en gebruiksredenen zijn verschillende vlakken afgewerkt in geel gekleurde contrasterende materialen. Zo zijn vilt, geperforeerd gipsplaat en tapijt toegepast als akoestische vlakken, hpl als afwerking van de pantry, en in kleur gespoten magnetisch staalplaat als ‘whiteboards’.

Het Programma van Eisen gaf ten aanzien van de invulling van het Lab een summiere omschrijving, hetgeen bewust ruimte liet aan de verbeelding van de architect. Voor GROUP A aanleiding om dit in het oog springende meubel te ontwerpen dat gebruikers faciliteert en – mede door zijn gele kleur – stimuleert in een voortdurende zoektocht naar innovatieve onderwijsvormen.

Feiten op een rij

Opdrachtgever

Technische Universiteit Delft

Opgave

Herinrichting onderwijsgebouw

Locatie

Landbergstraat 19, Delft, NL

Omvang

813 m²

Functie

Onderwijs

Start ontwerp

Juni 2016

Start bouw

Maart 2017

Oplevering

September 2017
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Birgitta Rottmann
Birgitta Rottmann
birgitta@groupa.nl

Architect | Projectleader

Lolke Ket
Lolke Ket
lolke@groupa.nl

Architect | Projectleider

Ajay Saini
no-profile-image
Zhan Wang
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...