zoeken

Station Harderwijk

op aantrekkelijke wijze met elkaar verbonden

Stationsgebied Harderwijk is volledig getransformeerd als gevolg van de inpassing van het randstadspoor en mogelijke intercity stop. De voormalige gelijkvloerse kruising tussen sporen en hoofdverkeersstructuur is vervangen door een ongelijkvloerse kruising op een nieuwe plek. De nieuwe tunnel vormt nu de interwijkse verbinding voor auto’s, fietsers en voetgangers en biedt tevens toegang tot de treinperrons.

Meer Minder

Het stationsplein is de ‘spin in het web’. Die verbindt alle stations-functies met elkaar en organiseert de loopstromen. Midden op het plein ligt de luie trappartij van geel-grijs Portugees graniet, met zijn breed uitwaaierende treden. De treden bieden voldoende zitruimte en overzicht en bieden comfort voor de reiziger.

De markante luifel van het stationsgebouw vormt een centrale wachtruimte. Deze plek is het ‘hart’ van het Stationsplein, mede door de botterbank, een uniek meubelstuk, opvallend voor het station geplaatst en refererend aan het visserij verleden van de stad. Het stationsgebouw sluit zowel aan op maaiveld- als op tunnelniveau en reizigersvoorzieningen en commerciële ruimten liggen direct langs de loopstroom tussen trein en bus. Zo worden twee niveaus op een aantrekkelijke wijze met elkaar verbonden.

De nieuwe tunnel vormt nu de interwijkse verbinding en de nieuwe toegang tot de treinperrons. En is ontworpen als een ruime en lichte passage voor voetgangers, fietsers en auto’s. De oude, gelijkvloerse, kruising tussen sporen en hoofdverkeersstructuur is gesloten en ver-vangen. Aan de noordzijde zijn het nieuwe stationsplein, busstation, stationsgebouw met luifel en de gebouwde fietsenstalling als één samenhangend geheel ingepast tussen de sporen en bestaande bebouwing. De nieuwe parkomgeving, nieuwe fietsroute met fiets-brug en fietsenstalling zijn aan de zuidzijde ingepast. Hierdoor sluit het nieuwe station aan beide zijden van het spoor op een logische manier op elkaar aan.

Feiten op een rij

Opdrachtgever

Gemeente Harderwijk

Stakeholders

Prorail en NS Stations

Locatie

Stationsplein, Harderwijk, NL

Functie

Stationsgebouw en omgeving

Opgave

Stationsgebouw en inrichting openbare ruimte, stationstunnel, fietsenstalling (1500 fietsen) en busstation

Start ontwerp

Juli 2013

Start bouw

September 2015

Opgeleverd

Maart 2017

Fotografie

Ossip van Duivenbode
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Jos Overmars
Jos Overmars
jos@groupa.nl

Bouwkundige | Projectleider

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Urban designer

Janneke van der Velden
no-profile-image
Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect

Gabrielius Varnelis
Gabrielius Varnelis
gabrielius@groupa.nl

Architect

Kenny Kwong
no-profile-image
Fani Ntintoka
no-profile-image
Ajay Saini
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...