search

BP Rotterdam Refinery

building in man-made dune

BP RR exposes, as largest oil refinery in The Netherlands, a dynamism which is reflected in their offices, situated safely near the oil refinery in Europoort. GROUP A designed a building that expresses the objectives of the company, providing a sustainable, safe and healthy working environment for the staff.

More Less

The site – in the curve of the A15 – is situated between the industrial landscape of refineries and the green wetlands of the Brielsemeer. The landscape vision has resulted in the construction of a high dune body along the curve of the highway. This, together with the need to create a safe workplace against explosion of the oil refinery, created interesting conditions for the office building. Starting point in the GROUP A design was to strengthen this circumstances, of both the exterior and the interior.

Because of the danger of explosion, the building is nestled into a landscaped dune. On the south side the building emerges from the dune, thereby optimising views out and the entry of natural light. The entrance is in a logical manner positioned in the elegantly curved facade on the square side.

In the interior in the man-made dune, an elongated and organising atrium space, is cut out, full of light and with changing dimensions by the undulating cutting edge. The wall is covered with timber slats that differ in color and size, and evoke an association with geological layers; a reference to the business activities of BP RR. The extensive use of natural materials like wood, concrete and natural stone, again emphasise the ‘nature’ and robustness of the core business activities of the company

The atrium is flanked by two parallel office wings. Office floors, each linked by bridges, are in open connection with each other and the atrium space. Meetings take place in box-shaped volumes, pushed into the atrium as ‘sky-boxes’.  The BP organisation operates in one open space according to ‘The New Ways of Work’, resulting in an interactive environment that encourages communication, collaboration and creativity amongst staff. All qualities of the building fit in seamlessly with the core values of BP Rotterdam Refinery: the pursuit of an attractive workplace where both young and senior professionals can meet. The result is a working environment whereby landscape, building and interior fully blend and literally flow into one another.

Facts on a row

Client

BP Raffinaderij Rotterdam

Assignment

New building, interior, landscape

Location

d'Arcyweg 76, Europoort, NL

Area

10.500 sqm

Function

Head quarter BP

Start design

June 2007

Start construction

February 2010

Completed

October 2011

Photography

Scagliola/Brakkee – exterior and Roos Aldershoff - interior

Awards

Winner Public Award, Rotterdam Architectuurprijs 2011 / Nominated Daylight Award 2012 / Jaarboek Architectuur In Nederland 2011/12
More facts Less facts

The makers of this project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Edwin Larkens
no-profile-image
Ramon Wijsman
no-profile-image
Paul Geurts
no-profile-image
Birgitta Rottmann
Birgitta Rottmann
birgitta@groupa.nl

Architect | Projectleider

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Roy Grob
no-profile-image
Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Birte Müller
no-profile-image
Anne Derksen
no-profile-image
Andrea Gianotti
no-profile-image
Sander Peter Schuur
no-profile-image
Sara Rojo
no-profile-image
Gador Luque
no-profile-image
Luna Solas
no-profile-image
Paulo Moreno
no-profile-image
External stakeholders
Loading...