Maak kennis met… #25 | Willem van Genugten

In de serie ‘Maak kennis met….geven medewerkers van GROUP A antwoord op een aantal vragen over hun werk en privéleven. Deze keer is het de beurt aan Willem van Genugten, sustainable business developer en aanjager van CARBONLAB bij GROUP A sinds april 2022. Willem is afgestudeerd als architect aan de TU Delft, en woont in Rotterdam met deelhond Mano en pendelt af en toe naar Parijs naar zijn vriend.

De grootste uitdaging binnen de architectuur is voor mij…
De transitie naar CO2-negatief=klimaatpositief ontwerpen. In DE uitdaging van onze tijd kunnen ontwerpers een sleutelrol spelen in het maken van betere en andere keuzes. Door gebaseerd op kennis van zaken opdrachtgevers te kunnen informeren, en ze zo te motiveren om andere keuzes te maken. Dat dat er mooi en aantrekkelijk uitziet spreekt voor zich. Het gaat erom hoe we met ontwerpstappen de footprint kunnen verkleinen, en projecten tot netto opslag van CO2 kunnen maken.

Mijn ideale woonomgeving is…
Een appartement in de stad en als tegenwicht een plek ergens op het platteland. Ik woon midden in Rotterdam vlakbij de Erasmusburg en mijn vriend in Parijs dus met die stad zit het wel goed. De grote droom is om op termijn een stuk grond te transformeren van uniform grasland naar een biodivers voedselbos, met een plek om te koken en te slapen. Lekker in de grond vroeten, experimenteren met wat wanneer en waar groeit, en er nog van eten ook. Zuid Nederland, Noord Frankrijk, zoiets. Dat duurt nog wel even maar we willen dit heel graag. Mano ook.

Over 10 jaar is de architectuur…
Heel hard op weg naar klimaatpositief.

Met deze architect zou ik graag eens een goed gesprek hebben…
Louis Kahn. In de film ‘My Father, the Architect’ zegt I.M. Pei over hem: ‘ Ik heb vele malen meer gebouwen ontworpen dan Louis, maar er is er niet 1 die in de buurt komt van wat hij kon.’ En Bangladeshi met wie hij werkte aan het regeringsgebouw in Dhaka vertellen in diezelfde film dat Louis Kahn altijd beschikbaar was voor een goede dialoog, een prettig gesprek. Een les in bescheidenheid als middel om tot topresultaten te komen, iets waar architecten bij een breed publiek niet heel erg om bekend staan.
Maar goed, Louis Kahn leeft niet meer. Dus dan wordt het een gesprek met Edouard Francois, in Nederland niet heel bekend. Dit team maakt gebouwen als totaalbiotoop. Vegetatie, dierenleven en wonen vallen helemaal samen. Midden in de stad. De resultaten die ik gezien heb zijn geweldig!

Wat moeten we lezen…
‘De uitvinder van de natuur, het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt’ van Andrea Wulf
‘The Ministry for the Future’ en/of ‘New York 2140’ van  Kim Stanly Robinson
‘Het verborgen leven van Bomen’ van Peter Wohlleben
En mijn blogs op Linkedin natuurlijk.

Het bouwmateriaal van de toekomst is…
Klimaatpositief en circulair. Daarin zijn geen dogma’s en bestaat geen holy grail. We moeten voor alles wat we toepassen naar alternatieven toe, tot de laatste schroef.

In het weekend dan ga ik het liefst…
Met mijn vriend een aperitief drinken op het terras van Le Vingtième Art, en dan iets verderop eten bij restaurant Des Terres in Parijs.

Terug naar het overzicht