zoeken

Crematorion Zorgvlied

subtiele verwijzing naar het hogere

Het Crematorion (van crema = verbranden en orion = ster) is een nieuwe invulling van een crematieplechtigheid en beantwoord aan de behoefte om de overledene tot het laatste moment te begeleiden bij een crematie. GROUP A heeft aan deze behoefte vormgegeven.

Meer Minder

Het Crematorion is een paviljoen met een bescheiden programma en is de feitelijke huisvesting van de crematieoven en technische ruimten, zonder aula. In een overdekte voorruimte – de voorhof – bevindt zich de toegang tot de crematieoven en neemt men afscheid van de kist. De afscheidsplechtigheid kan worden gehouden in de monumentale aula van Zorgvlied, elders of zelfs thuis. Na de plechtigheid begeleiden de nabestaanden de overledene, lopend door de groene omgeving van Zorgvlied, naar het Crematorion.

De vormgeving focust zich op het ritueel van afscheid nemen. Het Crematorion creëert een ambiance met allure en draagt door zijn fijnzinnige identiteit bij aan de persoonlijke invulling en zingeving van een crematieplechtigheid. Het biedt nabestaanden de mogelijkheid om tot het laatste moment bij de overledene te zijn. Zo kan men ervoor kiezen om de kist na een laatste groet in de voorhof achter te laten of de kist tot ín de oven te brengen. Alleen, met de héle familie, vrienden of de voetbalclub. Om zo verschillende culturen de mogelijkheid te geven op hun eigen manier, en met passende rituelen, afscheid te nemen.

Het paviljoenachtige gebouw (16 meter hoog) is zorgvuldig ingebed in het bomenrijke landschap en de begroeiing langs het pad loopt langs de wanden van de voorhof mee omhoog. Het bestaat uit een stenen onderbouw met daarboven een lichte, tentachtige constructie en bovenin een met glas bedekte opening. Gekozen is voor een contrast in materialen; steen als metafoor voor het zware, aardse en tentdoek voor het lichte, translucente. De opening is georiënteerd op de zon en de draaiing in de tentconstructie komt voort uit het verschil tussen de zoninval en de richting van het terrein. Daglicht komt van boven de voorhof binnen, waar het langs een glasmozaïeken wand naar beneden valt. Deze wand is tegelijkertijd de scheiding tussen de voorhof en de technische ruimte van het Crematorion.

Het eigenzinnige paviljoen is een vriendelijk en herkenbaar gebouw, met een subtiele verwijzing naar het hogere. Door de naar boven gerichte vormgeving wordt het gevoel van een opgaande reis versterkt, die de aarde ontstijgt. In de historische groene setting van Zorgvlied wordt zo de ‘laatste reis’ een werkelijk ritueel.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Amstelveen

Locatie

Amsteldijk 273, Amsterdam, NL

Functie

Crematiefaciliteit

Omvang

250 m²

Opgave

Nieuwbouw

Start ontwerp

Juli 2008

Start bouw

Augustus 2015

Opgeleverd

Maart 2016

Fotografie

Digidaan
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Jos Overmars
Jos Overmars
jos@groupa.nl

Bouwkundige | Projectleider

Engin Kinsiz
no-profile-image
Ajay Saini
no-profile-image
Bahar Akkoclu
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...