zoeken

Europees HQ Sabic

etages als rijstvelden in de ruimte

Het eivormige hoofdkantoor van Sabic in Sittard is gebaseerd op vernieuwing, transparantie en toegankelijkheid. De kernwaarden van Sabic. GROUP A ontwierp het exterieur, het interieur en het landschap, waardoor een eenheid in concept, uitwerking en sfeer is ontstaan. Sabic koos toentertijd als één van de eerste in Nederland voor ‘Het Nieuwe Werken’, met als resultaat open ruimtes die onderling contact en samenwerking stimuleren.

Meer Minder

Transparantie naar binnen en naar buiten is de leidende gedachte achter het ontwerp. De glazen vliesgevel van het eivormige gebouw zorgt voor contact met de buitenwereld. Bezoekers komen via de trechtervormige ingang tot in het hart van het gebouw. In één oogopslag overziet men het hele interieur. Het ontvangstmeubel, tevens receptie, wachtmeubel en koffiebar, is een veiligheidszone zonder dat het als zodanig voelbaar is. De etages in het atrium zijn door lichtlijnen geaccentueerd, waardoor ze zich als rijstvelden in de ruimte opstapelen.

Conform ‘Het Nieuwe Werken’ zijn er geen individuele werkplekken, maar verschillende zones: individuele en open kantoren, ontmoetings-, concentratie- en stilteplekken. Zo fungeert de‚ plaza‘ met restaurant op de begane grond als ontmoetingsplek en buiten lunchtijd als werkplek. Verder bevinden de meer gemeenschappelijke ruimtes zich dichter bij het atrium, terwijl de rustige werkplekken langs de gevel liggen.

Hoewel bijna alle ruimtes met elkaar in verbinding staan, zijn er geen akoestische problemen: naast geluiddempende materialen zijn er in het hele gebouw boxjes verwerkt, die een onopvallende ruis laten horen, waardoor er in het gebouw altijd rust heerst.

Feiten

Opdrachtgever

Sabic Europe

Opgave

Nieuwbouw, exterieur, interieur en landschap

Locatie

Europaboulevard, Sittard, NL

Omvang

10.500 m²

Functie

Hoofdkantoor voor petrochemie concern

Start ontwerp

Januari 2003

Start bouw

September 2004

Opgeleverd

Augustus 2006

Fotografie

Christian Richters / Luuk Kramer / Rob Hoekstra
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Lolke Ket
Lolke Ket
lolke@groupa.nl

Architect | Projectleider

Birgitta Rottmann
Birgitta Rottmann
birgitta@groupa.nl

Architect | Projectleider

Jos Overmars
Jos Overmars
jos@groupa.nl

Bouwkundige | Projectleider

Philip Vencken
no-profile-image
Peter Brouwer
no-profile-image
Roeland Dreissen
no-profile-image
Tom Neu
no-profile-image
Ebami Tom
no-profile-image
Joep Fessl
no-profile-image
Daniel Hoewekamp
no-profile-image
Maya Brudieux
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...