zoeken

Gortercomplex

groen van plint tot plint

GROUP A is verantwoordelijk voor de herbestemming van het Gortergebouw tot appartementen en de nieuwbouw van twee woontorens. Het Gortergebouw, een voormalige TNO-vestiging, is een monument uit de jaren ’40, gelegen op het Leiden Bio Science Park. In ons ontwerp wordt het Gortergebouw geflankeerd door twee nieuw te bouwen woontorens, beide 40m hoog. Om één ensemble te vormen is de eerste toren dicht op het Gortergebouw gepositioneerd. De tweede is als separate toren in het park geplaatst.

Meer Minder

In de voormalige laboratoriumruimten zijn er 54 appartementen gerealiseerd. De nieuwe woontorens bestaan uit 13 bouwlagen en hebben een licht en transparant karakter. Door de toepassing van metselwerk in vechtformaat op de onderste bouwlagen zijn ze verbonden met het naastgelegen monumentale gebouw. De bouw is in het voorjaar van 2018 van start gegaan en wordt in het voorjaar van 2020 afgerond. De nieuwbouwtorens bieden ruimte aan 159 appartementen van ca. 57 m2 tot ca. 118 m2 met balkon.

Het Gortercomplex is onderdeel van de transformatie van het campus-achtige Boerhaavegebied nabij het Centraal Station van Leiden. Op dit voormalige universiteitsterrein komt een mix van wonen, werken en educatieve functies. De stadsappartementen voorzien in een type woning waar veel vraag naar is, maar wat in Leiden bijzonder weinig wordt aangeboden. De opstelling van de keuken en indeling van de badkamer verschilt per type appartement zodat alle woningen anders aandoen. Het Gortercomplex is in het voorjaar van 2020 opgeleverd.

Feiten

Opdrachtgever

Amvest/VolkerWesselsZeist

Opgave

Transformatie monument en nieuwbouw

Locatie

Wassenaarseweg, Leiden

Omvang

Gortergebouw: 5.766 m² | Toren 1: 9.989 m² | Toren 2, nieuwbouw: 7.367 m²

Functie

Woningbouw

Start ontwerp

Januari 2016

Start bouw

2017

Oplevering

April 2020
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleider

Matteo Bettoni
Matteo Bettoni
matteo@groupa.nl

Architect | Projectleider

Pietro Giromini
no-profile-image
Io Alexandropoulou
no-profile-image
Nour Fellah
no-profile-image
Janneke van der Velden
no-profile-image
Richard Bax
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...