zoeken

HQ Dow Benelux

Zeeuws landschap als inspiratie

GROUP A ontwierp het exterieur, interieur en de inrichting van het terrein van het nieuwe hoofdkantoor voor Dow Benelux, het Terneuzen Diamond Center aan de uitmonding van de Westerscheldetunnel. Kennisdeling en samenwerking waren de belangrijke speerpunten van het MVP. Dow heeft daarom de ambitie om in het nieuwe kantoorgebouw een toegankelijk “Innovation & Meeting Centre” te realiseren om samenwerking in de chemische sector te stimuleren.

Meer Minder

Dow Benelux is sinds 1964 gevestigd ten westen van Terneuzen. De vele functies van het bedrijf liggen verspreid over het gehele fabrieksterrein. Dow heeft er voor gekozen het nieuwe hoofdkantoor buiten het terrein te situeren.

Deze nieuwe locatie ligt aan de monding van de Westerscheldetunnel ingebed in de Zeeuws-Vlaamse polder. Dit Zeeuwse landschap diende als inspiratie voor het ontwerp van het hoofdkantoor van zowel het interieur als het exterieur. Rijdend door de omgeving valt een kleurverloop op; van aarde- en groentinten naar het lichte grijsblauw van de lucht. Dit kleurverloop is weerspiegeld in de gevel van het nieuwe pand. De robuuste plint van metselwerk staat voor de Zeeuwse klei, de lichte bovenbouw met een horizontaal lijnenspel en kleurverloop van donker naar licht, representeert het landschap en de lucht. Het nieuwe kantoorgebouw is zo geïnspireerd op het kenmerkende Zeeuwse landschap.

De aan de buitenkant toegepaste kleurgradiënt en het ontwerp van de buitenruimte zijn naar binnen doorgetrokken. Dit komt via de vloeren, wanden en het meubilair op een subtiele, maar duidelijk herkenbare, wijze in het interieur terug. Binnen zijn de twee kantoorvleugels met een brug verbonden. In de atria die hierdoor ontstaan staan ontmoeting en innovatie centraal. De ruimtes dichter bij de buitengevel zijn ingericht op geconcentreerd werken. Met 1.100 werkplekken biedt de nieuwbouw volop ruimte om het groeiend aantal medewerkers op te kunnen vangen.

Feiten op een rij

Opdrachtgever

Exterieur: Cordeel Nederland | Interieur: Dow Benelux

Opgave

Nieuwbouw exterieur, interieur en landschap

Locatie

Innovatieweg, Hoek (Terneuzen), NL

Omvang

16.850 m² hoofdkantoor en 2.500 m² workshop

Functie

Kantoren

Start ontwerp

Januari 2015

Start bouw

Maart 2017

Opgeleverd

April 2019

Duurzaamheid

Ambitie: BREEAM Very Good

Fotografie

Frank Hanswijk
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Birgitta Rottmann
Birgitta Rottmann
birgitta@groupa.nl

Architect | Projectleider

Rolf van Gils
Rolf van Gils
rolf@groupa.nl

Bouwbegeleiding | Budgetbewaking | Kwaliteitscontrole

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Raymond Leentvaar
Raymond Leentvaar
raymond@groupa.nl

Interieur architect

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleider

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Architect | Stedenbouwkundige

Pim Bangert
no-profile-image
Llewellyn Vardon McLeod
no-profile-image
Luca Piattelli
no-profile-image
Karho Yeung
no-profile-image
Zhan Wang
no-profile-image
Louelle Exton
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...