zoeken

Max Euwe Kwartier MEK01, Brainpark

Hybride stadsblok met collectieve daktuinen

Een aftrappende woontoren van 70 meter op een zevenlaagse onderbouw markeert het Max Euwe Kwartier aan de Kralingse Zoom. Het stadsblok is onderdeel van het masterplan Brainpark I dat het voormalige kantorenpark transformeert tot levendige woon- en werkwijk. MEK01 combineert 299 appartementen met collectieve daktuinen en publieke voorzieningen.

Meer Minder

Ensemble aan de Kralingse Zoom
Het Max Euwe Kwartier bestaat uit drie gebouwen ontworpen door GROUP A, ZZDP Architecten en STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE. Het ontwerp van het stadsblok speelt met variaties in hoogte, grid en materiaal. Een reeks daktuinen op de aftrappende gebouwen versterkt de relatie tussen de gebouwen en de  groene openbare buitenruimte. Het stadsblok combineert circa 750 huurappartementen met een publieke plint en collectieve mobiliteitsvoorzieningen, zoals deelauto’s en deelfietsen.

Groene ontmoetingsplekken
In het ontwerp van OKRA landschapsarchitecten dringt het omringende landschap het Max Euwe Kwartier binnen met een speelse integratie van paden en verblijfsplekken. Tussen de gebouwen ontstaan doorsteekroutes omgeven door een weelderig palet van planten en bomen. Dit zorgt voor een levendig doorwaadbaar gebied waar bewoners elkaar ontmoeten. De twee binnenpleinen vormen sociale knooppunten met toegang tot de onderliggende parkeergarage. Ook het netwerk van collectieve daktuinen biedt ruimte voor ontmoeting tussen bewoners.

Stadsblok met collectieve daktuinen
MEK01, ontworpen door GROUP A, biedt plek aan 299 appartementen met publieke voorzieningen op de kop van het Max Euwe Kwartier. Het gebouw bestaat uit een ruime onderbouw met daarboven een aftrappende toren van 70 meter. De onderbouw omarmt een verhoogd groen binnenplein dat toegang biedt tot galerijen en gemeenschappelijke daktuinen. Een ruime sparing in de noordgevel opent het verhoogde binnenplein met zicht op het water. De roodkleurige betonnen gevel geeft de toren een elegant karakter met slanke kaders en open hoeken, terwijl de onderbouw robuuster is. Het blok krijgt een transparante publieke plint waar de entrees als verbijzondering uitspringen.

Levendige woon- en werkwijk
Het masterplan Brainpark I van de gemeente Rotterdam transformeert het voormalige kantorenpark naar een groene multifunctionele wijk aan de rand van Kralingen Oost. Met een karakteristiek gebouwensemble aan de Kralingse Zoom, vormt het Max Euwe Kwartier de eerste schakel in deze Rotterdamse stadsontwikkeling. Het ontwerp sluit nauw aan op de Esplanade, de toekomstige wandelpromenade die metrostation Kralingse Zoom met de Erasmus Campus verbindt. De intensivering van hoogwaardig OV-netwerk en verbetering van het stedelijk fietsnetwerk in de toekomst, versterken de binnenstedelijke kwaliteiten van deze plek.

De bouw vangt naar verwachting aan in het eerste kwartaal van 2023.

Feiten

Opdrachtgever

BAKKERS | HOMMEN

Opgave

Nieuwbouw stadsblok

Locatie

Max Euwelaan, Rotterdam

Omvang

30.534 m2, waarvan 22.674 m2 woonprogramma

Functie

299 appartementen, horeca en mobiliteitsvoorzieningen

Start ontwerp

maart 2019

Start bouw

1e kwartaal 2023

In samenwerking met

ZZDP Architecten en STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleider

Sebastian Bok
Sebastian Bok
sebastian@groupa.nl

Architect

Hala Abi Saad
Hala Abi Saad
hala@groupa.nl

Architect | Stedenbouwkundige

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Sven Schouten
Sven Schouten
sven@groupa.nl

Ontwerper

Thilini Warnakulasuriya
no-profile-image
Sophie Dogterom
Sophie Dogterom
sophie@groupa.nl

Ontwerper

Edwin van Thuijl
Edwin van Thuijl
edwin@groupa.nl

BIM Coördinator

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Stedenbouwkundige

Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect en visual artist

Gabrielius Varnelis
no-profile-image
Matteo Bettoni
no-profile-image
Ian Stadthouders
no-profile-image
Paula Ramos Martinez
no-profile-image
Selene Zhuang
no-profile-image
Birgitta Rottmann
no-profile-image
Arjan Siebelink
no-profile-image
Loading...