zoeken

Xhosa Charity Chair

bijdrage voor de lokale bevolking van Langa Township, Kaapstad

Afgelopen winter besloot het Duitse tijdschrift AIT, als reactie op het WK voetbal in Zuid-Afrika, een ontwerpinitiatief op te starten te dat een bijdrage zou leveren voor de lokale bevolking. Voor dit initiatief, het ‘Charity Chair’ project, is 100 architecten en interieurarchitecten uit heel Europa, waaronder GROUP A, gevraagd een herontwerp te maken van de ‘ONO’ stoel van Matthias Weber. De nieuw vormgegeven stoelen zullen dit najaar in Berlijn op een veiling worden verkocht, waarbij de opbrengsten volledig gaan naar het Guga S’Thebe cultureel centrum en AIDS weeshuis in de Langa Township in Kaapstad. Voorafgaand aan deze veiling worden de stoelen vanaf 10 juni tentoongesteld op een reizende tentoonstelling die start op de AIT-ArchitekturSalon in München, en daarna onder meer Hamburg, Londen, Rotterdam en Kortrijk aandoet.

Meer Minder

De opdracht was om de witte houten stoel een geheel nieuw uiterlijk te geven, waarin de doelstellingen van het initiatief terug kwamen. De ingrepen die GROUP A heeft gedaan bij ‘herontwerpen’ van de stoel –die we voor de gelegenheid ‘Xhosa’ hebben genoemd- komen voort uit de werkwijze van ons bureau. Wij geloven in geintegreerde oplossingen die zowel praktisch als mooi zijn, oplossingen die de schaalniveaus overschrijden.
Een stoel staat nooit op zichzelf. Stoelen staan aan een tafel, in een combinatie met andere stoelen, naar elkaar toegekeerd. Om de onderlinge ‘band’ die stoelen hebben te versterken, en om het contrast tussen de binnenwereld van de de stoelen en de buitenwereld te benadrukken, heeft GROUP A ervoor gekozen het binnenvlak van de stoel een andere uitstraling te geven dan het buitenvlak. Daarom zijn delen van de stoel bekleed met stof, wat als aanvullend effect heeft dat de stoel ook tactieler wordt.
Om binnen- en buitenwereld een relatie te laten aangaan perforeren we de stof – om zo te laten zien wat er onder de stof zit – en perforeren we de stoel – om de achterzijde van de stof te laten zien. Waar de perforaties samenvallen gaan binnen– en buitenwereld een relatie aan, en ontstaat een nieuw patroon.

De patronen die we hebben gebruikt voor de perforaties zijn geinspireerd door patronen uit de traditionele Xhosa gezichtbeschildering. Deze patronen worden nog steeds wijd toegepast in Zuid-Afrika, onder meer in de Langa Township. Door deze patronen in ons ontwerp toe te passen leveren we niet alleen een bijdrage aan de levens van de inwoners van de Langa Township; de inwoners van de Langa Township zelf leveren op hun beurt een bijdrage aan het ontwerp van onze Charity Chair, door ons te inspireren met hun rijke culturele erfgoed.
In onze aanpak streven we naar dezelfde doelstellingen als het Guga S’Thebe cultureel centrum en AIDS weeshuis, die dit culturele erfgoed gebruiken om eigenwaarde van de bewoners te versterken. Beide instellingen hebben een positieve invloed op de levens van de bewoners van de Langa Township, en we zijn blij dat we hieraan een bijdrage mogen leveren. Ook willen we met de Xhosa laten zien dat een goed ontwerp een maatschappelijke functie kan vervullen, zonder dat concept en vormgeving ervoor hoeven in te boeten.

We willen graag fotograaf Stanislav Solntsev bedanken voor het gebruik van het beeld van het Zuid-Afrikaanse meisje met de gezichtsbeschildering. Foto: www.stanislavsolntsev.com

Feiten op een rij

Opdrachtgever

AIT Magazine

Opgave

Product design

Start ontwerp

December 2009

Opgeleverd

Februari 2010

De makers van dit project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Ines Senghor
no-profile-image
Loading...