Karakteristieke stadsblokken Merwede Utrecht

In opdracht van Greystar hebben we twee bouwblokken met maar liefst 1068 huurwoningen ontworpen binnen de groene autovrije stadswijk Merwede Utrecht. We hebben de kwaliteiten uit het stedenbouwkundig plan van de gemeente en Bura Urbanism vertaald in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. De stadsblokken bestaan uit een rijk scala aan panden met levendige plinten, innovatieve mobiliteitsvoorzieningen en veel ruimte voor groen.

Coulissestad: eenheid in verscheidenheid
De twee stadsblokken zijn opgebouwd uit 25 verschillende panden die de schaal van de blokken opbreken. Door hiërarchie aan te brengen tussen de panden en de hoger gelegen gevels terug te laten springen ontstaat een karakteristiek stadsbeeld dat nauw aansluit op de omgeving. Relatief eenvoudige gebouwen vormen de basis en worden aangevuld door stevige panden met een sterke identiteit én bijzondere panden die kleiner en uitbundiger zijn. Materiaal-, kleurgebruik en gevelcompositie geven de panden een eigen identiteit terwijl een doorlopend stedelijk weefsel behouden blijft. Het rijke palet aan gevelmaterialen bestaat uit baksteen, natuursteen, aluminium, hergebruikt kunststof, hout, plaatmateriaal en geprofileerde staalplaat. Om de diversiteit tussen de panden te versterken heeft GROUP A als coördinerend architect voor een aantal panden samengewerkt met Zoetmulder architecten.

Levendige buurt met voorzieningen
De stadsblokken combineren compacte hoogwaardige huurappartementen in het sociale, middenhuur en vrije sector segment met een hoog service- en voorzieningenniveau. Door deze woningtypologieën te mengen met collectieve voorzieningen ontstaat een duurzame mix van studenten, young professionals, ouderen, gezinnen en singles. Horeca, een supermarkt, winkel- en kantoorfuncties en mobiliteitsvoorzieningen in de plint zorgen voor levendigheid op straatniveau.

Sociale verbinding door collectieve voorzieningen
De woningen zijn gelegen rond twee weelderige groene binnentuinen ontworpen door Burobol. Naast de ecologische en waterbergende functie, dragen de binnentuinen bij aan de versterking van de sociale cohesie tussen bewoners en buurtbewoners. Zo heeft de binnentuin van het ene blok een centrale patio met omliggende collectieve voorzieningen, zoals werkplekken en sportfaciliteiten en fietsenstallingen. De tuin van het andere blok stimuleert ontmoeting met een grote moestuin en een kas. De bijzonder vormgegeven blokopening die toegang biedt tot de binnentuin markeert de mobiliteitshub aan het wijkplein. Hier voorziet het blok in parkeer- en mobiliteitsvoorzieningen voor meerdere woonblokken in de zuidelijke Merwedekanaalzone.

Duurzame leefomgeving
Greystar investeert in een duurzame relatie met haar gebruikers door bij deze twee bouwblokken betrokken te blijven als eigenaar en beheerder. In de samenwerkingsovereenkomst van Merwede is bovenop de duurzaamheidseisen uit het bouwbesluit een aanvullende duurzaamheidsambitie afgesproken. De duurzame mix van woningtypen samen met levendige plinten, innovatieve mobiliteitsvoorzieningen en een comfortabele groene omgeving, creëren een veerkrachtige buurt die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Terug naar het overzicht