Reflecteren op ‘The Value of Carbon’
Om binnen 1.5 graden opwarming van het Parijs Akkoord te blijven moeten we niet alleen wereldwijd CO2 neutraal worden maar moeten we netto ook meer CO2 gaan verwijderen dan we uitstoten. De bouw kan daarin een rol vervullen. Juist met de fysieke gebouwde omgeving kan CO2 worden vastgelegd in bouwmaterialen. Die vastlegging kan wetenschappelijk worden vastgesteld en gemonetariseerd.
Zorgt die waarde van vastgelegde CO2 voor een betere business case van duurzaam bouwen? Hoe en waar moet de waarde van die vastlegging terecht komen om ook echt als aanjager te werken? We bespraken het op 27 november tijdens de dialoog ‘The Value of Carbon’. Hieronder onze bevindingen.
Regeren is vooruitzien. EU Taxonomie stuurt steeds duidelijker op CO2-reductie en vastlegging. Nu naar een mede door Carbon Credits gestuurd businessmodel toewerken is dus de sleutel tot goede projecten in de nabije toekomst. De data zijn er op hoofdlijnen al. De waarde van de vastlegging stijgt, maar tegelijk staat de markt nog in de kinderschoenen.
Sacha Brons van Climate Cleanup pleit ervoor om de waarde vooral bij de boer te laten landen. “Vooral boeren hebben nu de financiële steun nodig om de overstap te kunnen maken naar het produceren van bouwvezels.”
Nina van der Giessen van de Rabobank benadrukt de noodzaak hiervan. “Boeren worden niet uit zichzelf gestimuleerd tot duurzame vezelteelt, ze zijn gericht op productie per hectare. We moeten hen dus stimuleren om de omslag te maken.”
Onno Dwars van Ballast Nedam Development benadrukt dat het aan de vraag niet zal liggen. “Onder ontwikkelaars en vooral hun investeerders is de vraag naar verwaarding van CO2 al gaande. Over een paar jaar zal het van hetzelfde belang blijken te zijn geweest als de energietransitie enige tijd geleden.”
Met Carbon Credits kan een nieuwe sector worden aangejaagd die de verschillende en vaak tegengestelde belangen van boer, bouwer, plattelandsbewoner en stedeling kunnen ombuigen naar gedeelde belangen. ‘Hier groeien huizen!’ In deze tijden van tegenstelling en polarisatie een hoopvol perspectief.
In de volgende editie op donderdag 27 februari staat de EU Taxonomie centraal. Blijf op de hoogte via onze Carbon Stories pagina en schrijf je in op de nieuwsbrief.
Carbon Stories is een initiatief van het Keilecollectief, IABR en GROUP A’s denktank Carbonlab.
Foto’s door Jacqueline Fuijkschot.