zoeken

Het Lichtruim

weerspiegelt individuele behoeften en ambities

Het Cultureel Educatief Centrum ‘Het Lichtruim’ betreft een brede school met kinderopvang, peuterspeelzaal, sporthal, Kunstenhuis De Bilt, Centrum voor Jeugd en Gezin en een openbare bibliotheek. Bovenop het Cultureel Educatief Centrum bevinden zich 20 appartementen, voorzien van een gemeenschappelijke ruimte. Het Lichtruim presenteert zich als één gebouw. Waarin gezamenlijkheid en betrokkenheid belangrijke en onderscheidende kenmerken zijn.

Meer Minder

De gezamenlijke hoofdentree is geaccentueerd door een langgerekte, gevouwen luifel, en is daarmee herkenbaar gearticuleerd  aan het stedelijke plein. Het Lichtruim sluit aan de zijde van het park aan met een lagere, individuelere bebouwing. Hier zijn de entrees van de school en kinderopvang gesitueerd. Dit benadrukt de menselijke maat.

De architectonische verschijning van Het Lichtruim maakt aan de zijde van het plein onderdeel uit van de totale bebouwing aan de Planetenbaan. De hoofdentree biedt toegang tot een goed zichtbare ‘binnenstraat’, waaraan de ‘voordeuren’ naar de verschillende functies gelegen zijn.

Aangezien het gebouw een zevental gebruikers telt, is een gedegen begrip van ieders individuele behoeften en wensen essentieel geweest voor het ontwerpproces. In een prettige samenwerking met alle partijen is een toegankelijk en effectief gebouw gemaakt. Overzichtelijkheid en laagdrempelige toegankelijkheid zijn integraal meegenomen.

Feiten

Opdrachtgever

Woonstichting SSW

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Planetenplein 2, de Bilt, NL

Omvang

10.500 m²

Functie

Cultureel Educatief Centrum

Start ontwerp

Oktober 2010

Start bouw

Maart 2012

Opgeleverd

Oktober 2014

Fotografie

Digidaan
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Lolke Ket
Lolke Ket
lolke@groupa.nl

Architect | Projectleider

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Paul Geurts
no-profile-image
Esther Vlasveld
no-profile-image
Roy Grob
no-profile-image
Edo Omerovic
no-profile-image
Edo Omerovic
Ines Senghor
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...