zoeken

Villa Bussum

comfortabel ingebed in het landschap

In opdracht van een particuliere opdrachtgever heeft GROUP A een villa in de Bussumse wijk Het Spieghel ontworpen. Het Spieghel is een lommerrijke wijk uit eind 19de eeuw en staat bekent om z’n klassieke villa’s met bijzondere kappen, torentjes en erkers. Het resultaat is een moderne, sculpturale woning die qua profiel goed aansluit bij de monumentale, soms frivole, villa’s uit de omgeving.

Meer Minder

De basis voor het volume is een rechthoek met een puntdak. Door de nok een slag te draaien en schuin te leggen ontstaat er een bijzonder dakvlak. Een afgeschuinde hoek zorgt voor een subtiele doorbreking van de voorgevel, en geeft een extra accent aan de hellingbaan die onder de villa doorgaat. De hellingbaan geeft toegang tot de garage in de kelder en leidt vervolgens verder naar de achtertuin. De villa kraagt vrijdragend boven de hellingbaan uit, waardoor deze lijkt te zweven.

De detaillering van de gevels is strak, met kozijnen die vlak in de gestucte gevelwanden liggen; het dak, dat bedekt is met leisteen, vormt een scherpe snijlijn met de verticale wanden. Toegang tot het huis ontstaat dáár waar uitsnijdingen uit het strakke volume zijn gehaald. Aan de straatzijde ontstaat er op die manier een bordes voor de voordeur, terwijl door het uitsnijden van een volume uit het dakvlak een terras gecreëerd wordt.

Aan de tuinkant is een uitsnijding over de gehele breedte voor een veranda en het 15 meter brede panoramaraam dat het overgangsgebied vormt tussen binnen en buiten. Het interieur, dat wordt gekenmerkt door helder materiaalgebruik, loopt door in de uitsnijdingen.

Feiten

Opdrachtgever

Privé

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Bussum, NL

Omvang

280 m²

Functie

Privé woning

Start ontwerp

Januari 2006

Start bouw

Januari 2007

Opgeleverd

Juli 2008

Fotografie

Scagliola/Brakkee
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Jos Overmars
no-profile-image
Philip Vencken
no-profile-image
Nolly Vos
no-profile-image
Niclas Frenning
no-profile-image
Daniël Gijsbers
no-profile-image
Sander Peter Schuur
no-profile-image
Davide Tommaso Ferrando
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...