search

European HQ Sabic

floors like rice fields

The egg form of the head office of Sabic in Sittard is based on renewal, transparency and approachability. The core values of Sabic. GROUP A designed the exterior, the interior and the landscape which lead to a unity in concept, execution and atmosphere. Sabic introduced, as one of the first in the Netherlands, the New Ways of Work, which resulted in one open space that stimulates contact and working together.

More Less

The head office with eight floors and a basement for parking is situated on a prominent site in Sittard which is connected by a green axis with the Fortuna stadium. The design is based on the idea of transparency towards the outside and the inside. The structural glass fa├žade ensures a good contact with the outside world.

The funnel shaped and low threshold entrance draws visitors into the heart of the building. The spatial context and functional requirements such as climate control suggested an atrium with cascading floors soaring up to the sky. A variety of functions such as reception, waiting space and coffee bar are incorporated in the large welcome desk, thus creating a barrier without giving this impression.

Because of the New Ways of Work there are no individual working places but various zones: individual and open offices, meeting zones, concentration spaces and quiet spaces. In this way the plaza with its restaurant on the ground floor serves as a meeting place and outside lunch hours as a working space. Transparency can not only be felt towards the outside, but also towards the inside: mutual contact is stimulated. While walking through this symmetric building with asymmetric elements one encounters continually changing perspectives and views.

Facts on a row

Client

Sabic Europe

Assignment

New build, exterior, interior and landscape

Location

Europaboulevard, Sittard, NL

Area

10,500 sqm

Function

Headquarters

Start design

January 2003

Start construction

September 2004

Completed

August 2006

Photography

Christian Richters / Luuk Kramer / Rob Hoekstra
More facts Less facts

The makers of this project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Lolke Ket
Lolke Ket
lolke@groupa.nl

Architect | Projectleader

Birgitta Rottmann
Birgitta Rottmann
birgitta@groupa.nl

Architect | Projectleader

Jos Overmars
Jos Overmars
jos@groupa.nl

Architectural engineer | Projectleader

Philip Vencken
no-profile-image
Peter Brouwer
no-profile-image
Roeland Dreissen
no-profile-image
Tom Neu
no-profile-image
Ebami Tom
no-profile-image
Joep Fessl
no-profile-image
Daniel Hoewekamp
no-profile-image
Maya Brudieux
no-profile-image
External stakeholders
Loading...