AkzoNobel Center & Art Space opgeleverd

Het transparante AkzoNobel Center aan de Zuidas Amsterdam richt weerspiegelt een eigentijdse visie waarin detail, afmetingen, kleur en licht een mooi evenwicht vormen. GROUP A heeft zowel het exterieur en het interieur ontworpen, evenals de ondergrondse parkeergarage. Begin dit jaar verhuisden de werknemers naar het nieuwe AkzoNobel Center, dat meer dan 700 werkplaatsen telt. Een werkomgeving die AkzoNobels kernprincipes verbeeldt; Een open gebouw dat een natuurlijke en duurzame stijl uitstraalt.

Het exterieur bestaat uit een combinatie van een glasvlies gevel en houten elementen. Het gebruik van verschillende typen glas creëert een dynamisch wisselwerking tussen licht en reflectie. Twee verweven atriumruimtes vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke ‘AkzoNobel Experience’ op de begane grond, bestaande uit entree, receptie, restaurant en Art Space, en het semipublieke ‘Meeting AkzoNobel’ op de 1e verdieping. Deze verdieping wordt door een tweede atrium verbonden met het ‘Working at AkzoNobel’, bestaande uit de hoger gelegen kantoorverdiepingen. Aspecten zoals intensief en efficiënt gebruik van de ruimte en een energie-efficiënte en gezonde werkomgeving zijn leidende principes in dit project.

Het gebruik van kleur in vloerbedekking en tafelbladen is geconcentreerd rond het atrium. Elke verdieping heeft zijn eigen kleurthema. Op deze manier creëren reflecties op de plafonds een verticaal kleurenspectrum, dat meer prominent maakt als avondbenaderingen. Dit felle kleurenpalet, dat vanaf de snelweg kan worden gezien, is een verwijzing naar de klant AkzoNobel.

Om de leefbaarheid van de kantooromgeving in Zuidas te verbeteren, heeft de begane grond een publieke functie; De AkzoNobel Essential Art Space, waar de internationale collectie AkzoNobel Art Foundation wordt getoond. Deze kunstruimte is otstaan door intensieve samenwerking tussen Hester Alberdingk Thijm, directeur AkzoNobel Art Foundation, Tom Postma Design en Folkert van Hagen van GROUP A. Kunstenaar Steven Aalders ontwierp een kunstwerk als het dak van het entreegebouwtje van de parkeergarage op het aangrenzende plein.

Terug naar het overzicht