Bekijk Carbon Stories: Architects, let’s calculate and act on CO2 reduction!
Donderdag 21 september organiseerden GROUP A-CARBONLAB, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief het debat ‘Architects, let’s calculate and act on CO2 reduction!’. Deze avond deelden MVRDV, Urban Climate Architects, GROUP A en la-di-da hun reis naar CO2-reductie van hun projecten en bespraken wat dit betekent voor de rol als architect.
Nu we wereldwijd de warmste maanden juni en juli hebben meegemaakt sinds de weerberichten worden vastgelegd, is de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan letterlijk tastbaar. Het is van essentieel belang voor de bouwsector om inzicht te krijgen in de huidige CO2-uitstoot en het potentieel voor vermindering of zelfs opslag in klimaatpositieve projecten. Welke methoden gebruiken architecten om CO2 te berekenen? Hoe wordt hun rol ten opzichte van andere belanghebbenden (opnieuw) gedefinieerd?
Keynote Sanne van der Burgh, associate director en head of MVRDV NEXT vertelt over het onderzoek van MVRDV naar de mogelijkheden van CO2-reductie en wat carbon based design kan betekenen voor architecten. Willem van Genugten, sustainable business developer at GROUP A en aanjager van CARBONLAB, Tim Vermeend, creatief directeur van Urban Climate Architects en Diederik de Koning partner bij la-di-da delen hun perspectief op de rol van CO2-reductie in het ontwerpproces. De sprekers nemen je mee in de reis naar CO2-reductie en delen hoe ze de rol van de architect in de bouwsector zien.
Hoe bereik je een fundamenteel begrip van carbon based design in een tijd waarin elk gebouw, elke ton CO2 en elke seconde telt? Hoe kom je op tijd van input naar output om een significant verschil te maken in de CO2-reductie van projecten? Welke rollen zien de teams voor de architect in het traject om carbon based design te laten werken en op welke schaal? Deze vragen komen aan bod in het debat ‘Architects, let’s calculate and act on CO2 reduction!’ dat gemodereerd zal worden door Geert Maarse.
Investeerders, aannemers, leveranciers, beleidsmakers, ontwerpers, docenten, studenten en ontwerpers zijn allemaal uitgenodigd om de do’s, don’ts, geleerde lessen, beschikbaarheid en kwaliteit van gegevens, berekeningsmethoden, rollen en CO2-gebaseerde ontwerprichtlijnen te delen en te bespreken.
Taal: Engels
Bio’s
Sanne van der Burgh – Associate Director | Hoofd MVRDV NEXT | Architect
Sanne leidt meerdere teams binnen MVRDV en realiseert projecten van verschillende schaalniveaus, fases en verspreid over verschillende continenten. Sanne’s kracht ligt in integrale projectverhalen met een focus op duurzaamheid en innovatie. Met haar persoonlijke fascinatie voor computationele workflows en methodologieën, was zij de voorvechtster van MVRDV NEXT, een in-house R&D groep die zich richt op de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde technologieën in MVRDV’s projecten. De betrokkenheid van MVRDV NEXT heeft complexe projecten zoals de Floriade plant lay-out en de gevel van Valley mogelijk gemaakt. Momenteel richt MVRDV NEXT zich op de ontwikkeling van visionaire hulpmiddelen die steden helpen dichter, groener en veerkrachtiger te worden. Sanne is een toegewijd pleitbezorger voor milieubewustzijn in architectuur, stedenbouw en ons dagelijks leven. Ze gelooft in het vermogen van design om te inspireren en een positieve invloed te hebben op mensen en hun omgeving.
Willem van Genugten – Aanjager CARBONLAB en sustainable business developer bij GROUP A Willem richt zich op aanbestedingen en acquisities waarin duurzaamheid vanaf het begin van het proces centraal staat. Om de transitie naar klimaatpositieve projecten verder te versnellen initieerde Willem het GROUP A CARBONLAB. Deze denktank verbindt onderzoek en kennisnetwerken met concrete projecten om door Research by Design stappen te zetten naar een architectuur en stedenbouw die dienst doet als CO2-opslag.
Tim Vermeend – Partner Urban Climate Architects
Tim ontwerpt met Urban Climate Architects altijd in team verband aan het verbeteren van binnenstedelijke locaties. Ze ontwerpen aan opgaven waar de gezonde leefomgeving, milieu vriendelijke oplossingen, biodiversiteit, biobased bouwen en sociale interactie centraal staan. Ze lossen problemen op of herdefiniëren ruimte, structuren en bouwen aan een verbeterde leefomgeving. Urban Climate Architects is gespecialiseerd in het opschalen met Biobased materialen. In deze sessie staat centraal hoe je zo snel mogelijk tot een haalbare ruimtelijke opzet komt.
Diederik de Koning – Partner la-di-da
Diederik studeerde Environmental and Infrastructure Planning in Groningen (RUG) en Bouwkunde in Delft (TUD). Samen met Laura van Santen runt hij zijn eigen architectenbureau la-di-da met de ambitie om zowel ecologisch als economisch te bouwen. In 2022 wonnen zij voor hun werk de Abe Bonnema Prijs voor jonge architecten. Hij is docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en doet promotieonderzoek aan de TU Delft naar prehistorische, historische en moderne boerderijarchitectuur.