Carbon Stories: Carbon Neutral High-Rise or The End of an Era?
Hoogbouw in tijden waarin de effecten van klimaatverandering onmiskenbaar zijn. Is het wenselijk? Kan het op een verantwoorde manier? Is CO2-neutrale hoogbouw mogelijk? Donderdag 25 april organiseerden GROUP A-CARBONLAB, de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief de 9e editie van Carbon Stories in het Keilepand. Onder de titel ‘Carbon Neutral High-Rise or The End of an Era?’ delen LEVS, V8 architects, WSP en de Gemeente Rotterdam hun visie op de mogelijkheden en de gevoeligheden van CO2-neutrale hoogbouw. Kijk het debat nu online terug!
Het onderwerp materiaalgebonden emissies krijgt steeds meer aandacht bij alle betrokkenen in de gebouwde omgeving , nu het terugdringen van de effecten van klimaatverandering centraal staat in investeringsrapportages, regelgeving en aanbestedingen.
Dit werpt een nieuw licht op de hoogbouw ambities in onze eigen hoogbouwhoofdstad Rotterdam. Hoogbouw gaf de stad een naoorlogse identiteit die tot ver over de landsgrenzen bekend is. In Rotterdam doen projecten tot 70 meter de wenkbrauwen niet langer fronsen. Nieuwe hoogtes liggen in het verschiet met steeds meer geplande hoogbouwprojecten van meer dan 200 meter.
Hoogbouw is materiaalintensief met grote kernen, veel klimaattechnologie en produceert daarom relatief veel materiaalgebonden CO2 (kilogram CO2 eq / m2 BVO). Maar hoogbouw betekent ook dichtheid, waardoor stedelijke intensivering en een minder CO2-intensieve levensstijl worden gestimuleerd met minder autobezit, meer openbaar vervoer en gedeelde stedelijke diensten.
Dit roept vragen op als: Is CO 2 neutrale hoogbouw mogelijk? Tot welke hoogte? Kan Rotterdam blijven verdichten met het hoogbouwmodel of is een andere vorm van verdichting nodig? Deze vragen komen aan bod in het debat dat gemodereerd wordt door Geert Maarse.
Architect Jurriaan van Stigt, partner bij LEVS, deel hun studie over CO2-neutrale hoogbouw voor G4. Architect Michiel Raaphorst, partner bij V8 architects, neemt je mee in een selectie van hun (middel)hoogbouw. Ingenieur Thomas Musson, adviseur bij WSP, zal ingaan op hybride hoogbouwprojecten wereldwijd en beleidsmaker Mattijs van Ruijven, hoofd stedenbouw bij de Gemeente Rotterdam, zal het gesprek voorzien van het Rotterdamse perspectief.
Registreer voor gratis ticket. De voertaal van het debat is Engels.
Sprekers
Jurriaan van Stigt
Jurriaan is architect en partner van LEVS architecten in Amsterdam. Hij is een vakman met integrale kennis over de totale reikwijdte van de architectuur. De verbinding met het maken, materialiseren en bouwen voor mensen speelt een cruciale rol in zijn werk. Al jaren zet hij zich er met LEVS voor in om gebouwen zuiniger, groener en circulairder te maken. Dat resulteerde al in verschillende prijswinnende duurzame projecten. Carbon-based Design is voor hem een logische voortzetting van een traditie van duurzaam innoveren binnen het bureau.
Mattijs van Ruijven
Mattijs van Ruijven (geboren 1977) is hoofdstedenbouwkundige en planoloog van de gemeente Rotterdam. Met een groot team van ontwerpers en planners werkt hij aan vele ontwikkelingen en strategische projecten voor de stad. Ook werkt hij aan de langetermijnvisie voor de ontwikkeling van Rotterdam. Hij is opgeleid als stedenbouwkundige aan de TU Delft (2004). Hij heeft een aantal jaren bij Palmbout Urban Landscapes gewerkt voordat hij bij de gemeente Rotterdam aan de slag ging. Eerst als ontwerper, sinds 2014 als hoofdstedenbouwkundige en planoloog.
Michiel Raaphorst
Michiel Raaphorst (1972) is architect-directeur en partner bij V8 Architects. V8 is gevestigd in Rotterdam, en staat bekend om karaktervolle, verhalende ontwerpen waarbij pragmatische oplossingen op een poëtische manier worden verbeeld. Met een ambitieus team van denkers, makers en doeners werkt het bureau aan publieke gebouwen, commerciële projecten, woningbouw en infrastructuur, in een internationale context en op verschillende schaalniveaus.
Michiel heeft een sterke intuïtie en gezonde drang naar perfectie. Synergie en energie van samenwerking zijn de brandstof, krachtige oplossingen het resultaat.
Thomas Musson
Thomas Musson is Senior Adviseur Gebouwen bij WSP. In de loop van zijn carrière heeft Tom met succes leiding gegeven aan complexe multidisciplinaire projecten in een groot aantal sectoren, waaronder stadions, hoogbouw, commerciële gebouwen en monumentenzorg. Door deze ervaring heeft Tom een kritisch begrip ontwikkeld van de technische en commerciële uitdagingen waarmee projecten gedurende de volledige levenscyclus worden geconfronteerd.
In de afgelopen jaren heeft Tom een speciale focus ontwikkeld op CO2-arme duurzaamheid en circulariteit. Met een sterke overtuiging dat duurzaamheid moet gaan over keuzes en het gebruik van het juiste materiaal voor de juiste functie is Tom een voorstander geworden van hybride constructies, met name in de hoogbouwsector.