Carbon Stories: Systemische Innovatie
Op 20 april organiseren de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, het KeileCollectief en CARBONLAB | GROUP A de derde editie van de debatserie Carbon Stories. Deze avond zoomen we samen met sprekers uit verschillende disciplines in op systemische innovatie in de bouwsector. Bekijk het event onderaan deze pagina terug.
Sprekers tonen voorbeelden van systemische innovatie en delen hun perspectief op het onderwerp. Welke rol speelt de financiële sector, de overheid en het ontwerpveld in de transitie naar een klimaatpositieve gebouwde omgeving? Hoe verhouden de verschillende sectoren zich tot elkaar? Welke veranderingen, verbanden en samenwerkingen zijn er nodig om deze transitie te versnellen?
Waar tijdens eerdere edities van Carbon Stories materiaalinnovatie en de kansen voor een CO2-negatieve samenleving centraal stonden, zoomt deze editie in op de vraag hoe we de transitie op systemisch niveau voor elkaar kunnen krijgen. We gaan met elkaar onderzoeken wat is er nodig is om klimaatpositieve materialen op te schalen en regelgeving aan te passen. Welke economische maatregelen zijn daarvoor nodig en welke rol speelt onderwijs hierin? Wat is er nú nodig om de doelstelling van het Parijs Akkoord van 2030 te behalen?
Programma
Introductie
Saskia van Stein – artistiek directeur IABR
Keynote
Peter van Assche – architect en oprichter bureau SLA en lector Architecture & Circular Thinking (ACT) aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam
Panel gesprek
Mo Smit – architect, oprichter van Bouwtuin en als docent en onderzoeker verbonden aan de faculteit Bouwkunde, TU Delft
Jan Willem ter Steege – architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten
Thomas Wellink – senior adviseur duurzaam & innovatief bouwen bij RVO
De deuren van de Keilezaal openen om 19:15 uur en de voertaal is Nederlands.
Bio’s
Peter van Assche
Peter van Assche werd architect na een succesvolle carrière in experimentele wiskunde. Hij is de oprichter van bureau SLA, een architectenbureau dat zich met inspirerende ontwerpen inzet voor een inclusieve samenleving in een circulaire economie. Het bureau bestaat uit een team van architecten, bouwkundigen en bouwers, ondersteund door architectuurhistorici, landschapsarchitecten en energie-experts. Naast opdrachten van buitenaf werkt het bureau op eigen initiatief én met eigen mankracht aan projecten waarin het experiment gezocht wordt. Onder het motto Invent, Design & Build worden materiaalgebruik, energie, afvalstromen, smart living & working en ontwikkeltrajecten onderzocht en uitgevoerd.
Peter van Assche is aangesteld als lector Architecture & Circular Thinking (ACT) aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Het lectoraat richt zich in woord, beeld en daad op een nieuw architectonisch repertoire voor een circulaire economie. Hij is supervisor architectuur voor het Utrechtse Beurskwartier. Peter geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland en doceerde in Erfurt (D), aan Cornell University (NY) en is momenteel STO gastprofessor aan het Karlsruhe Institute for Technology (D).
Jan Willem ter Steege
Jan Willem ter Steege is architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA). PTSA ontwerpt gebouwen, interieurs en strategieën waarin repurpose een centrale rol speelt. In 2021 won PTSA een Dutch Design Award met het Circulair Warenhuis. Een project waarbij de afvalstromen van een kringloopwinkel als grondstof zijn benut voor nieuwe producten. Met het project BioPartner 5 won PTSA onder andere de Staalprijs 2022. Ter Steege is auteur van Reuse to Reduce, Architecture within a Carbon Budget (JapSam Books 2023). Een pleidooi voor hergebruik in de architectuur.
Thomas Wellink
Op naar een circulaire bouweconomie die bijdraagt aan ieders welzijn. Hier en daar, nu en later. Dagelijks werkt hij met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan de uitvoering van beleid en het creëren en optimaliseren van de juiste randvoorwaarden om invulling te geven aan de verduurzamingsopgaven. Een complexe opgave waar hij met veel passie, verbeeldingskracht en in verschillende samenwerkingen aan werk.
Mo Smit
Mo Smit is architect en als docent en onderzoeker verbonden aan de afdeling Architectural Engineering + Technology van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Zij is samen met Els Leclercq auteur van Waardevolle Wijken (Engelse versie is getiteld Circular Communities) en ontwikkelaar van de Waardebloem-ontwerpmethode voor collectieve circulaire initiatieven op de schaal van buurten en wijken. Als architect bij verschillende bureaus (Rijkgebouwendienst, Hootsmans Architectuurbureau, Architekten Cie) heeft Mo veel ervaring met geïntegreerde design & build projecten opgedaan en vanuit haar academische positie doet ze samen met studenten en collega’s ontwerpend onderzoek naar de ontwikkeling van een circulaire gebouwde omgeving en specifiek naar de manier waarop circulair materiaalgebruik kan bijdragen aan de genius loci en de creatie van betekenisvolle bouwambachten en werkgelegenheid door de hele bouwketen heen. Door activiteiten in Indonesië ontwikkelde ze haar passie voor de schaal van de buurt (kampungs) als waardevol ecosysteem, streekbouw en de circulaire toepassing daarbij van lokale natuurlijke materialen. In Nederland initieerde ze geïnspireerd door de Indonesische context tijdens Corona-periode samen met een aantal oud-studenten stichting Bouwtuin: een nieuw soort gilde dat zich richt op de architectonische toepassing van natuurlijke bouwmaterialen uit de regio.