Daylight Awards 2020 – nominatie Metro Oostlijn

De Metro Oostlijn Amsterdam is genomineerd voor Dutch Daylight Awards 2020; de tweejaarlijkse prijs om bijzondere daglichtarchitectuur te belonen en onder de aandacht te brengen onder een breed publiek. De award kent twee categorieën: gebouwen kleiner dan 1.000 m2 en gebouwen groter dan 1.000 m2. De renovatie van de Metro Oostlijn is in de laatste categorie genomineerd, samen met nog vier projecten. De jury zal op 26 oktober de projecten bezoeken.

Terug naar de essentie
Van een verrommelde metrolijn met negatief imago is de Oostlijn na 7 jaar ontwerpen en plannen en 3 jaar verbouwen, weer een aangename plek. Vóór de renovatie waren ruimtes donker en liet sociale veiligheid te wensen over. Van het ‘totaalontwerp’ uit 1977 was weinig meer te herkennen. De Gemeente Amsterdam besloot in 2009 tot een totale stationsrenovatie waarbij 16 stations onder handen zijn genomen. Terugkeer naar de essentie zorgt voor herwaardering van de oorspronkelijke Brutalistische architectuur en is in het ontwerp van GROUP A het uitgangspunt.

Daglicht ondergronds gebracht
De ontwerpvisie voor de renovatie van de Oostlijnstations draait om licht: daglicht én kunstlicht. Nieuwe vides, grote puien en glazen liften brengen daglicht dieper in de stations. Opengewerkte entreegebouwen versterken de gastvrijheid en zorgen voor een betere reizigers oriëntatie. Met doorzichten tussen straat en station is bovendien de sociale veiligheid toe genomen. Indirecte verlichting in verdeelhallen en op de perrons geven de stations een comfortabel gevoel. Kortom 16 vernieuwde metrostations met meer transparantie en daglicht.

Terug naar het overzicht