Nieuw boek: Metro Oostlijn Amsterdam – Designing the system

Het renoveren van de metro Oostlijn in Amsterdam tussen 2009 en 2019 is prachtig in woord en beeld gebracht in een boek! Metro Oostlijn Amsterdam neemt de lezer mee op een reis langs de prijswinnende renovatie van de Metro Oostlijn: van historie tot toekomst, van visie tot strategie, van tekening tot productie en van schets tot werkelijkheid.

De Amsterdamse Metro Oostlijn is aan een nieuw leven begonnen. Een serie van vijf ondergrondse en elf bovengrondse metrostations werd tussen 2009 en 2019 ingrijpend gerenoveerd tot een metrolijn die de Nederlandse hoofdstad waardig is: overzichtelijk, comfortabel en modern, met oog voor historische kwaliteiten.

Voor deze droomopdracht bundelden architectenbureau GROUP A en strategisch ontwerpbureau Fabrique hun krachten. Daarvoor namen zij de oorspronkelijke brutalistische architectuur als uitgangspunt en maakten ze tegelijk op intelligente wijze gebruik van het seriematige karakter van de metro als samenhangend systeem. Meubilair, verlichting, reclame en bewegwijzering zijn systematisch aangepakt en bouwkundige ingrepen brachten de routing, veiligheid en uitstraling naar een nieuwe, hogere standaard. Tegeltableaus en een reeks bijzondere ingrepen versterken de samenhang tussen de stations en het eigen karakter van de Metro Oostlijn. Het resultaat is een vernieuwde Oostlijn die het verleden omarmt en de blik richt op de toekomst.

Auteurs Maarten van Bremen, Jeroen van Erp, Maarten Lever en auteur-redacteur Catja Edens werkten het afgelopen jaar aan de totstandkoming van dit boek. Het boek wordt uitgegeven door Lecturis en is online verkrijgbaar. Tip: Houd vanaf 16 november a.s. de etalage van boekhandel Atheneum in Amsterdam in de gaten!

Terug naar het overzicht