Krachtige tentoonstelling over de toekomst van bouwen

“We staan op een kantelpunt”, stelt curator Monica Adams tijdens de opening van de tentoonstelling HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030 in het Keilepand. Terwijl de bouwwereld wordt gedomineerd door huurstijging, klimaatverandering en stijgende kosten voor bouwmaterialen, neemt het KeileCollectief je mee in de zoektocht naar een toekomstbestendige leefomgeving.

De tentoonstelling koppelt deze zoektocht aan de Merwe-Vierhavens (M4H) in Rotterdam. Dit mixed-use havengebied staat aan de vooravond van een transitie naar een culturele woon-werkwijk, waarin collectiviteit als basis voor circulariteit centraal staat. Hoe realiseren we hier een duurzame en circulaire gebouwde omgeving die klaar is voor uitdagingen van de toekomst?

Gebouwde omgeving in al zijn facetten
Vanuit deze context hebben de ontwerpbureaus De Urbanisten, CITYFÖRSTER, Happel Cornelisse Verhoeven, GROUP A | Carbonlab en studioADAMS ieder een specifiek aspect binnen de gebouwde omgeving onderzocht. Deze onderzoeken naar landschap, stedenbouw, architectuur en materialen zijn beeldend uitgezet in een tijdlijn van 1900-2100. Alle lagen komen samen in een spectaculaire 40 meter lange doorsnede die de ontwikkeling van M4H door de tijd heen laat zien.

“Door 100 jaar terug en 100 jaar vooruit te kijken willen wij met deze tentoonstelling een gevoel van urgentie, medeplichtigheid en eigenaarschap voor een verduurzaming van de gebouwde omgeving oproepen”.

– Ninke Happel, medeoprichter Happel Cornelisse Verhoeven en verantwoordelijk voor de themalijn Architectuur

KeileCollectief neemt initiatief
Het resultaat van deze bijzondere samenwerking is een inspirerend overzicht van de Nederlandse bouwcultuur dat hoop biedt voor de toekomst door de volgende vragen ter discussie te stellen. Hoe bouwen we een gezond habitat voor mensen, planten en dieren? Hoe komen we tot een stedenbouw die nuttig gebruik maakt van de bestaande omgeving en een duurzame levensstijl faciliteert? Hoe ontwikkelen we een woningbouwtechniek met een zo laag mogelijke impact op de omgeving? Hoe komen we tot innovatie op systemisch niveau?

Publiek programma
Deze vragen worden uitgediept in een uitgebreid programma van lezingen, debatten en workshops. Tijdens de finissage op 15 september staat de sociale transitie van het M4H gebied centraal gepaard met de duurzame transformatie. De tentoonstelling is immers geen eindpunt, maar een start voor een verdere ontdekkingstocht hoe we samen onze toekomst kunnen vormgeven.

Met uitzondering van de periode 15 juli t/m 20 augustus is de tentoonstelling t/m 15 september van woensdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 t/m 17.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

De tentoonstelling wordt ondersteund door ABT, Adviesbureau Lüning, AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Aveco de Bondt, Concrete Blossom, Cordeel, DGMR, Dura Vermeer Bouw Heyma, Gemeente Rotterdam – Cultuur, Programmabureau M4H, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Vandersanden.

Bezoek de website van het KeileCollectief voor meer informatie over de tentoonstelling en het programma.

Terug naar het overzicht