Originele betonstructuur monument blootgelegd
Wat komt er allemaal kijken bij het herbestemmen van een monument? Om te beginnen moet een gebouw worden gestript. En vaak ook nog gesaneerd, i.v.m. aanwezige asbest, beton- en/of houtrot. Zo ook het Gortergebouw in Leiden, een voormalig TNO kantoor en laboratorium, dat wordt herbestemd tot appartementen. De asbest sanering is zojuist afgerond en het strippen van de oudbouw is in volle gang. Originele betonkolommen worden gerestaureerd en zijn ontdaan van oud stucwerk. Hierdoor is de heldere betonstructuur van de originele constructie, het monument stamt uit de jaren ‘40, in volle glorie te zien.
Oude binnenwanden en verlaagde plafonds zijn verwijderd waardoor de grootte en het monumentale van de ruimtes weer duidelijk te ervaren zijn. De relatie tussen de onderlinge vloeren in de oudbouw wordt zichtbaar door de gezaagde vloersparingen voor de inpandige trappen. Ter plaatse van de originele leeszaal op de 2e verdieping van het Gortergebouw zijn de voormalige kantoren verwijderd, waardoor de verhoogde originele houten kap met de stalen polonceauspanten prachtig zichtbaar is.
De vaart zit er goed in voor de bouw van het totale project. De oudbouw wordt geflankeerd door twee nieuwbouw woontorens, Plot 2 en 3, en een parkeergarage. Vier bouwteams van IBB Kondor zijn gelijktijdig bezig. Logistiek een hele klus. Voor Plot 2 zijn de eerste betonwanden op de begane grond ontkist en snel zullen álle betonwanden gereed zijn. Op korte termijn worden ook de vaste balkons bevestigd, waardoor het volume van Plot 2 mooi te zien zal zijn.