Gortercomplex

stoer ensemble met spannend spel tussen verleden en heden

GROUP A is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Gortercomplex in Leiden. Een krachtig ensemble van monumentale herbestemming en nieuwbouw. Het karaktervolle Gortergebouw – jaren ’50 onderzoeksgebouw van het TNO – is herontwikkeld tot 54 appartementen. Daarnaast is het Gortercomplex uitgebreid met twee woontorens met 159 appartementen, en een ondergrondse parkeergarage. Oud en nieuw harmoniëren en contrasteren in een spannend spel van heden en verleden.

Een krachtige verbinding
Het monumentale Gortergebouw, ontworpen door H.F. Mertens, ligt in het Bio Science Park, midden in het Boerhaavedistrict in Leiden. Het voormalig TNO-gebouw oogt sober en doelmatig, passend bij zijn functie – Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg. Met respect voor het monumentale karakter zijn in de voormalige laboratoriumruimten 54 appartementen gerealiseerd, in 7 verschillende typen, variërend van 46 m2 tot 136 m2. De nieuwe woningindeling is gebaseerd op de structuur van het Gortergebouw. Bijzonder is dat sommige appartementen daardoor extra hoge plafonds hebben en een deel van de appartementen langs de gevel is gesitueerd, met bijvoorbeeld wel 7 ramen op rij in een woonkamer! Niet alles in en aan het Gortergebouw is sober. De entreepartij valt direct op. Twee beelden staan aan weerszijden van de deuren: ‘De Hoop’ en ‘De Zorg’. Met de ronde ramen van het trappenhuis zorgt dit voor afwisseling in de bakstenen gevel met de karakteristieke ramen met stalen kozijnen. Dankzij de integratie van de bijzondere kwaliteiten van het bestaande in de nieuwe architectuur sprankelt het Gortergebouw opnieuw in krachtige synergie met de nieuwbouw.

Licht en transparant
De onderste 4 bouwlagen van de 40 meter hoge nieuwe woontorens zijn voorzien van metselwerk in vechtformaat, waardoor ze visueel verbonden zijn met de bakstenen gevel van het Gortergebouw. De woontorens bestaan uit 13 bouwlagen en hebben een licht en transparant karakter. Door verschillende grijstinten voor de panelen te gebruiken ontstaat een dynamisch gevelbeeld dat complementeert met de bakstenen onderbouw. De woontorens bieden ruimte aan 159 appartementen, variërend van 57 m2 tot 118 m2.

Relatie met het groen
Minstens zo belangrijk voor de kwaliteit van dit complex is de krachtige relatie tussen de gebouwen en de campusachtige omgeving, én tussen binnen en buiten. Via royale buitenruimtes en grote glasvlakken wordt de natuur onderdeel van de directe woonbeleving. De ogenschijnlijk losse ordening van de bouwvolumes is zorgvuldig afgestemd op het reeds volgroeide groen rondom, zodat er een subtiele eenheid ontstaat met harmoniërende kwaliteiten.

Feiten

Opdrachtgever

Amvest/VolkerWesselsZeist

Opgave

Transformatie monument en nieuwbouw

Locatie

Wassenaarseweg 54, Leiden

Oppervlakte

23.122 m² totaal, excl parkeergarage | Gortergebouw: 5.766 m² | Toren 1: 9.989 m² | Toren 2: 7.367 m²

Opdrachtgever

Woningbouw

Start ontwerp

Januari 2016

Start bouw

2017

Opgeleverd

April 2020

Fotografie

Arjen Veldt Fotografie

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Perry Klootwijk

Perry Klootwijk

perry@groupa.nl Architect | Projectleider

Matteo Bettoni

Matteo Bettoni

matteo@groupa.nl Architect | Projectleader

Pietro Giromini

Pietro Giromini

pietro@groupa.nl Architect

Io Alexandropoulou

Io Alexandropoulou

io@groupa.nl Architect

Nour Fellah

Nour Fellah

nour@groupa.nl Architect

Janneke van der Velden

Janneke van der Velden

Richard Bax

Richard Bax

Tianyi Xue

Tianyi Xue

tianyi@groupa.nl Intern

Externe betrokkenen

Aannemer

IBB Kondor

Adviseur

Nieman Raadgevend Ingenieurs

Constructeur

van der Vorm Engineering

Bouwmanagement

JMJ Bouwmanagement