Van overslagmagazijn naar gemeentemonument met label A
Monumenten met een energielabel zijn nog niet gemeengoed. Het is niet verplicht en ingrepen lijken ingewikkeld en duur. Het energielabel klasse A voor het Keilepand in M4H Rotterdam bewijst dat vergaand energetisch verduurzamen goed mogelijk is. Met eenvoudige technieken, beperkte meerkosten en ondersteund door de Triodosbank is het vrijstaande pand naar een zeer energiezuinig niveau gerenoveerd. Zonder het monument aan te tasten.
Het 14.500 m2 grote Keilepand, een gemeentemonument uit 1922, is door GROUP A getransformeerd van een vooroorlogse loods voor overslag van stukgoed tot een multifunctioneel gebouw waarin verschillende bedrijven en bedrijfstakken elkaar versterken. Natuurlijk is hergebruik van een oud pand op zich al duurzaam – door zijn bouwstijl en monumentale waarde is het zo goed als zeker dat het Keilepand er over 100 jaar nog zal staan – maar er zijn vele kansen om verder te verduurzamen.
Van G naar A
Bij aanvang van de renovatie had het Keilepand energielabelklasse G met een energie-index van 2,59. Recent heeft het label A verkregen, met een officiële index van 0,67. Dit betekent label A+ voor nieuwbouw, maar deze klasse bestaat (nog) niet voor bestaande bouw. Isolatie van binnenwanden, buitenisolatie van het dak met witte bitumen afwerking, vloerverwarming en koeling gevoed door twee lucht-warmtepompen, LED-verlichting en warmteterugwinning op de luchtcirculatie per ruimte, zorgen voor een zeer aangenaam binnenklimaat.
Energieneutraal
De komende jaren zal door het toevoegen van zonnepanelen en extra lucht-warmtepompen het pand verder worden verduurzaamd en kan het van het gas af. Het Keilepand is dan volledig energieneutraal is. Ook kan het pand bijdragen aan verduurzaming van de omgeving. Zo wordt in de nabije toekomst het regenwater gebruikt voor bewatering van de naastgelegen Voedseltuin en wordt onderzocht of er energie gehaald kan worden uit het waterverval.
KeileCollectief
GROUP A is mede-initiator van het KeileCollectief, een samenwerkingsverband van in het pand en in het Keilekwartier gevestigde bedrijven, en is verantwoordelijk voor het ontwerp en de coördinatie van de transformatie van het Keilepand. Met de verhuizing naar het Rotterdam Makers District voegen we ons bij de pioniers van Merwe-Vierhavens, met de Voedseltuin, Atelier van Lieshout en Studio Roosegaarde als buren. Deze voormalige binnenhaven wordt in de komende jaren door de gemeente Rotterdam duurzaam en circulair ontwikkeld tot een levendig woon- werkgebied, dat plaats biedt aan creatieve en innovatieve bedrijven.