Zorgvlied Crematorion, een gepaste manier van afscheid nemen

Crematorium Zorgvlied, opgeleverd en geopend april dit jaar, is onlangs prachtig gefotografeerd door Digidaan.

Crematorion Zorgvlied, gelegen op de historische Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, is een nieuwe invulling van een crematieplechtigheid en beantwoord aan de behoefte om de overledene tot het laatste moment te begeleiden bij een crematie.

Het Crematorion is een paviljoen met een bescheiden programma en is de feitelijke huisvesting van de crematieoven en technische ruimten, zonder aula. In een overdekte voorruimte – de voorhof – bevindt zich de toegang tot de crematieoven, waar men afscheid neemt van de kist. De vormgeving focust zich op het ritueel van afscheid nemen. Het biedt nabestaanden de mogelijkheid om tot het laatste moment bij de overledene te zijn. Zo kan men ervoor kiezen om de kist na een laatste groet in de voorhof achter te laten of de kist tot ín de oven te brengen.

Het paviljoenachtige gebouw (16 meter hoog) is zorgvuldig ingebed in het bomenrijke landschap en de begroeiing langs het pad loopt langs de wanden van de voorhof mee omhoog. Het bestaat uit een stenen onderbouw met daarboven een lichte, tentachtige constructie en bovenin een met glas bedekte opening. Gekozen is voor een contrast in materialen; steen als metafoor voor het zware, aardse en tentdoek voor het lichte, translucente.

Terug naar het overzicht