X-Ray-Scanner I, II, III en IV, Rotterdam

visueel aantrekkelijke gebouwen in ruw havengebied

De X-Ray-Scanners in het Rotterdamse haven gebied zijn vier betonen ensembles met een iconische uitstraling. Hoewel ze op het eerste gezicht eenvoudig van opzet lijken zijn het stuk voor stuk visueel krachtige gebouwtjes. Voor het ontwerp van X-Ray-Scanner III en IV zijn we uit gegaan van dezelfde materialen als de eerste twee scanners waarbij de diepe groeven van de Aluzinc panelen de slanke vorm benadrukken. Op deze wijze ontstaat er op de verschillende terminals een serie Douane gebouwen met een heldere herkenbaarheid voor de chauffeurs.

De eerste X-Ray-Scanner – ontworpen in samenwerking met Art & Build – biedt plaats aan een containerscan waarmee binnenkomende containers snel en veilig gecontroleerd worden; per uur kunnen er 25 vrachtwagens worden doorgelicht. De zeer geavanceerde röntgentechnologie is gehuisvest in een gebouw dat deze dynamiek aan de buitenkant laat zien.

De compacte X-Ray-Scanner II heeft – na tien jaar dienst – plaats gemaakt voor een technisch geavanceerdere scanner. Voor de X-Ray-Scanner III en IV op de Delta Terminal op de Maasvlakte, zijn we uit gegaan van dezelfde materialen als de eerdere gebouwen. Het antraciet gecoate beton en het AluZinc dak hebben bewezen goed bestand te zijn tegen het ruwe milieu van zeewind en havenactiviteiten.

De technische randvoorwaarden waren bij de derde en vierde scanner heel anders. Ten eerste  zijn er twee gefixeerde scanners, een verticale boven-  en een verticale zijscanner. De containers worden op een treintje van trailers door het scangebouw heen getrokken. Deze scanners genereren samen een 3D beeld die op basis van materiaaldifferentiatie de inhoud van de stalen containers zichtbaar maakt. Er is gebruik gemaakt van doorontwikkelde apparatuur die met minder straling hetzelfde beeld kan geven.

Omdat de opdrachtgever openstond voor ongewone keuzes kon er in een architectonisch weinig attractief een duidelijk accent gezet worden. De grenscontroles zijn nu sneller, veiliger en mooier dan ooit.

Feiten

Opdrachtgever

Belastingdienst Customs Rotterdam

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Maasvlakte, Rotterdam

Oppervlakte

X-Ray I: 650 m², X-Ray II: 200 m², X-Ray III: 195 m², X-Ray IV: 195 m²

Functie

X-ray scanner

Start ontwerp

September 2006 (X-Ray I), januari 2008 (X-Ray II), augustus 2016 (X-Ray III), oktober 2018 (X-Ray IV)

Start bouw

November 2006 (X-Ray I), januari 2008 (X-Ray II), augustus 2018 (X-Ray III), september 2019 (X-Ray IV)

Opgeleverd

Juli 2007 (X-Ray I), juni 2008 (X-Ray II), februari 2017 (X-Ray III), april 2020 (X-Ray IV)

Fotografie

Digidaan

In samenwerking met

Art & Build (X-Ray I en X-Ray II)

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Fieke Poelman

Fieke Poelman

fieke@groupa.nl Projectleider

Fatima El-bouyahyaoui

Fatima El-bouyahyaoui

Edwin Larkens

Edwin Larkens

Sander Peter Schuur

Sander Peter Schuur

Externe betrokkenen

Aannemer

STRABAG

Adviseur

Nuctech

Adviseur

ABT