zoeken

Nieuwe Kerk Zierikzee

krachtig gebaar door kleurgebruik

Het rijksmonument ‘De Nieuwe Kerk’ is opgewaardeerd tot een breed inzetbare evenementenruimte. Met enkele slimme ingrepen draagt de Nieuwe Kerk bij aan het versterken van de positie van Zierikzee als ‘culturele entree’ van Schouwen-Duiveland. In het ontwerp van GROUP A verbindt een ‘loper’ het interieur van de kerk met het Kerkplein. Binnen manifesteert deze zich als de nieuwe gietvloer in het midden van de kerkzaal. En buiten als projectie op het plein.

Meer Minder

Om van de kerk een locatie te maken die flexibel in gebruik is, zijn de armen- en wezenbanken ingekort waardoor ruimte ontstaat voor een riantere binnenkomst. Vier slanke transparante tochtsluisjes zorgen ervoor dat de monumentale buitendeuren uitnodigend open kunnen blijven staan.

Centraal in de kerk is een paarsrood gebeitst meubel – de Gaanderij – geplaatst, waarin vernuftig kassa, garderobe, toiletten, bar, keuken en opslag zijn verwerkt. De bezoeker kijkt vanaf het balkon, te bereiken via een half verborgen trap, op de evenementenvloer én naar buiten via de hoge kerkramen. De gietvloer, in dezelfde paarsrode kleur, spaart de monumentale grafzerken aan de zijkanten en is voorzien van lage temperatuur vloerverwarming. Hiervoor wordt voorverwarmde lucht (vanonder het donkeren leien dak) gebruikt die middels een warmtewisselaar wordt omgezet. Door het identieke kleurgebruik van de “loper” en Gaanderij, vormen zij een krachtig nieuw gebaar zonder het bestaande interieur van de kerk te overschreeuwen.

Een gemotoriseerd trussensysteem, flexibele podiumdelen en demontabele coulissen maken de kerk geschikt voor uiteenlopende voorstellingen en evenementen. Door het intact laten van het orgel, de luifelbanken en de spreekstoel functioneert de kerk ook nog in zijn oorspronkelijke functie. Op deze manier is de kerk herbestemd tot een nieuwe culturele plek voor Zierikzee en daar buiten.

Feiten

Opdrachtgever

Stichting Oude Zeeuwse Kerken

Opgave

Herontwikkeling/interieur

Locatie

Kerkplein, Zierikzee, NL

Omvang

1.060 m²

Functie

Cultureel

Start ontwerp

Maart 2011

Start bouw

Augustus 2013

Opgeleverd

Februari 2014

Fotografie

Digidaan
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Raymond Leentvaar
Raymond Leentvaar
raymond@groupa.nl

Interieur architect

Samuel Delgado Vicente
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...