zoeken

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn

een acht meter hoge trap gebogen rond een ronde glazen lift

GROUP A is verantwoordelijk voor het interieur van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen. Het interieur voor het kantoor, gehuisvest in het herontwikkelde Babylon in Den Haag, is tegelijkertijd tijdloos en eigentijds en wordt gekenmerkt door een rijk en harmonieus materiaalgebruik. Om een open sfeer te creëren, en scheidingen minder hard te maken is er op de kantoorverdiepingen veelvuldig gebruik gemaakt van transparante glazen wanden.

Meer Minder

In het ontwerp voor het interieur van Pels Rijcken werd GROUP A geconfronteerd met een aantal vraagstukken die om een passend antwoord vroegen. Het kantoor is gehuisvest in het New Babylon complex, direct naast het Centraal Station. De feitelijke hoofdingang bevindt zich op de 2e verdieping. Pels Rijcken wenste echter een ingang aan de Bezuidenhoutseweg, gekoppeld aan de receptie op de 2e verdieping. GROUP A heeft dit opgelost met een spectaculaire gebogen trap en ronde panoramalift naar de ruim acht meter hoger gelegen receptie.

De unieke oplossing die GROUP A bedacht voor het gebrek aan daglicht in een deel van het gebouw, was het antwoord op een ander vraagstuk. Een deel van het kantoor grenst namelijk, over een hoogte van vier verdiepingen, aan een gesloten scheidingswand en volwaardige werkplekken waren hier niet mogelijk. GROUP A situeerde hier de bibliotheek over drie verdiepingen, met een aantal vides voor visuele verbindingen. De boekenkasten lopen door de vides heen, waarmee de verticaliteit wordt benadrukt. De bibliotheek dient als huisvesting van het antiquariaat, als studieplek, maar vooral als zichtbare bron van kennis.

Op de verdiepingen liggen de ondersteunende functies tussen de gesloten kantoren, in open gebieden die functioneren als pleintjes. De overgangen zijn vloeiend, door gebruik te maken van gebogen glas, en door de kantoren af te schuinen. Het kantoor heeft een eigen auditorium, dat wordt gebruikt voor externe en interne bijeenkomsten en kan aangepast worden qua formaat. Voor bijzondere ontmoetingsplekken, zoals de bar en het restaurant, is gekozen voor een afwijkende, herkenbare materialisatie en kleurgebruik.

Feiten

Opdrachtgever

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn

Opgave

Interieur ontwerp

Locatie

Bezuidenhoutseweg, Den Haag

Omvang

13.000 m²

Functie

Kantoren

Start ontwerp

April 2007

Start bouw

Juli 2009

Opgeleverd

Maart 2010

Fotografie

Roos Aldershoff
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Lolke Ket
Lolke Ket
lolke@groupa.nl

Architect | Projectleider

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Melis Gurbuzbalaban
no-profile-image
Sara Rojo
no-profile-image
Ramon Wijsman
no-profile-image
Andrea Gianotti
no-profile-image
Suzanne Linders
no-profile-image
Bahar Akkoclu
no-profile-image
Nir Goldberg
no-profile-image
Sandra Bsat
no-profile-image
Jasper Vos
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...