Gemeentekantoren De Rotterdam

verticale stad voor ontmoeting en interactie

GROUP A is, verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur voor de 33 verdiepingen in De Rotterdam. Het interieur weerspiegelt een ‘verticale stad’, die verbindingen legt tussen ‘stedelijke knooppunten’, voor ontmoeting en interactie. Zo bevindt zich een ‘stadscentrum’ in het midden van het gebouw, op de 22e verdieping. Vormen de generieke werkplekken de ’wijken‘. En zijn de bijzondere ontmoetingsplekken de ‘pleinen’ en ‘parken’ van de stad. Het interieur van het Rotterdamse gemeentekantoor is in een kort tijdbestek tot stand gekomen, Van ontwerp tot en met oplevering in 2,5 jaar. Dit was mogelijk door een open dialoog met de opdrachtgever en wederzijds vertrouwen in het proces.

Het integraal interieurontwerp heeft GROUP A gerealiseerd in samenwerking met Studio Makkink & Bey. Door de twee benaderingen is er een gelaagdheid ontstaan in het ontwerp die het thema ‘verticale stad’ versterkt heeft. Met als resultaat een verrassende werkomgeving voor de werknemers van de Gemeente Rotterdam.

De dubbel hoge verdieping op de 22e verdieping vormt het ‘stadscentrum’ en is ontworpen als publieke huiskamer voor medewerkers en bezoekers van de Gemeente. Hier ontvangt men zijn gasten, kan men ontbijten, informeel vergaderen of kleine workshops geven. Vanaf de 22e verdieping gaat een uitnodigende open trap naar het restaurant beneden, waar buiten de lunch ook informeel vergadert en gewerkt kan worden.

In het gebouwontwerp van OMA zijn de liftkernen extra uit elkaar getrokken ten behoeve van transparantie. Over 33 verdiepingen betekent dat maar liefst 3.500 m2 aan liftlobby’s! Besloten is om deze ruimte te gebruiken als ontmoetingsruimte, in plaats van louter wachtruimte. Deze ruimtes vallen direct op als met de lift uitkomt door de kleurrijke hang-/sta- leun-/zitmeubels op een even kleurrijke vloer. Deze ontmoetingszone lopen door op de kantoorverdiepingen die zijn ingericht conform Het Nieuwe Werken 010. De centrale ontmoetingsplek op elke verdieping bestaat uit een grote huiskamertafel en pantry/coffee corner. Per verdieping heeft men keus uit verschillenden type werkplekken, loungeplekken en vergaderruimtes, naar gelang de werkactiviteit.

Om de verdieping heeft een vloer een speciaal thema; zoals ‘plein’ of ‘park’. Op de plein-verdiepingen bevinden zich grote vergaderkamers. En op de park-verdiepingen zijn rustige, informele vergaderplekken gekoppeld aan concentratie werkplekken. Servicegerichte functies zoals; huismeester, postkamer, beveiliging en bedrijfsarts, zijn geclusterd en hebben een centrale plek in het gebouw.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is hergebruik. Bij het project diende 5% van het budget ten goede te komen aan de maatschappij (SROI). Dit budget is ingezet om 2000 bestaande bureau- en vergaderstoelen opnieuw te stofferen met een speciale Rotterdamstof. Samen met Kvadrat ontwikkelt en gerealiseerd door de Sociale Werkplaats de Haeghe Groep. De stof, voorzien van Rotterdamse straatnamen, is ontworpen door kunstenaar Andre Castro. Doordat iedere stoel met een ander deel van de stof bekleed is, is geen stoel hetzelfde. Perfect passend bij het bijzonder interieur voor de Gemeente Rotterdam.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Opgave

Interieur kantoren

Locatie

Wilhelminakade Rotterdam, NL

Oppervlakte

44.000 m²

Functie

Kantoren gemeente Rotterdam

Start ontwerp

September 2012

Start bouw

Februari 2014

Opgeleverd

November 2014

Fotografie

Scagliola/Brakkee

In samenwerking met

Studio Makkink & Bey en Roukens + Van Gils

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Raymond Leentvaar

Raymond Leentvaar

raymond@groupa.nl Interieur | Projectleider

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Rolf van Gils

Rolf van Gils

rolf@groupa.nl Building guidance | Budget monitoring | Quality control

Yi Tang

Yi Tang

Jun Zhu

Jun Zhu

Externe betrokkenen

Aannemer

BAM Utiliteitsbouw bv

Installatie

BAM Techniek

Adviseur

Ingenieurs- en adviesburo Technion bv

Interieurbouw

Keijsers Lundiform

Interieurbouw

Smeulders Interieurgroep