Tijdlijn milieuwetgeving voor de bouwsector beschikbaar

Klimaatpositieve gebouwde omgeving, kan dat? En hoe voer je daar het gesprek over? Gebaseerd op potentieel polariserende meningen en voorkeuren of gebaseerd op wederzijds gedeelde kennis en objectieve uitgangspunten? Om te onderzoeken wat alle disciplines die samen de gebouwde omgeving vormgeven (overheid, investeerder, ontwikkelaar, ingenieur, ontwerper, productontwikkelaar, bouwers) in ieder geval met elkaar gemeen hebben, heeft het CARBONLAB de milieuwet- en regelgeving voor de bouwindustrie van 2000 tot 2050 in kaart gebracht. Omdat de totstandkoming van de gebouwde omgeving vaak meerdere jaren, en soms zelfs decennia, beslaat hebben we zowel bestaande als aankomende regelgeving en stimuli in kaart gebracht. Zowel op wereldschaal, Europese schaal, Nederlandse schaal en lokale schaal.

De tijdlijn biedt een feitelijk overzicht van alle factoren waaraan we met het plannen en bouwen van onze omgeving sowieso moeten voldoen. Een mooie basis om de dialoog tussen de verschillende disciplines over het integreren van duurzaamheid en CO2 opslag in de omgeving goed te kunnen structureren.

Onze ervaring is dat dit overzicht heel instrumenteel is en zijn doel meer dan dient. Verschillende andere partijen gebruiken het inmiddels in hun projecten en processen. De vraag om het overzicht te delen is groot en daarom stellen we het overzicht beschikbaar. We moedigen iedereen aan om het overzicht intern en extern te gebruiken met vermelding van GROUP A – CARBONLAB.

Dit overzicht is de huidige stand van ons onderzoek en dus wellicht incompleet en voor verbetering vatbaar. We roepen iedereen op om ons te laten weten wat er eventueel anders moet. Als er een update is dan zal deze ook hier beschikbaar worden gesteld.

Terug naar het overzicht