search

TNO BI&M laboratory cluster

openness as key to joint innovation

GROUP A designed the building for the new TNO BI&M laboratory cluster on the TU Campus Delft that brings test halls and laboratories together in one location. The starting point in the design is that openness is the key to joint innovation. In this new laboratory cluster for TNO, work, testing and research are connected with each other in order to stimulate meeting and knowledge sharing.

More Less

Room for innovation
The new laboratory cluster at the TU Delft Campus will be the location where TNO researches innovation and longevity extension of materials, energy and constructions in buildings. The starting point of the design is to make the work of TNO more visible, in which openness is the driving force behind joint innovation.

Modular facade
Making TNO’s work more visible starts at the main entrance where the transparent interspace connects the test halls with the laboratory and office wing. This double-high corridor – between the sections of the building – is not only traffic space but also meeting place and area through which the installations to be tested run. The modular and durable façade consists of closed and open elements. The closed elements limit the heating of the building and reduce the required cooling. Open elements in the façade make it possible to attach and test innovative facade products. After the test period, the test set-ups can easily be replaced.

Open and more visible
The 3-storey test halls are located on the first floor, next to the supporting laboratories and workspaces. Office and lab spaces are located on the 1st floor and open onto a ‘suspended’ platform, where the coffee corner is the central meeting place. On the 2nd floor you find the reused climate cells of the old lab building; typical for the work of TNO. On the roof there is room for test set-ups. The new TNO Lab will be completed in spring 2021 and is the result of a collaboration between end user TNO, developer Stone22, GROUP A and investor a.s.r. real estate.

Facts

Investor

a.s.r. real estate

Developer

Stone22

Assignment

New build

Location

Huismansingel, TU Delft Campus-Zuid

Area

2,700 sqm

Function

Research building TNO

Start design

December 2018

Start construction

April 2020

Completion

February 2021
More facts Less facts

The makers of this project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleader

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleader

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interior architect

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Hala Abi Saad
Hala Abi Saad
hala@groupa.nl

Architect | Urban designer

Boyuan Shi
no-profile-image
Arjan Siebelink
no-profile-image
Jos Overmars
no-profile-image
External stakeholders
Loading...