Maak kennis met…#6 | Birgitta Rottmann

In ‘Maak kennis met…’ reageren medewerkers van GROUP A op een aantal stellingen over hun werk. Deze keer is het de beurt aan Birgitta Rottmann. Birgitta werkt sinds 2005 bij GROUP A als architect, zij studeerde architectuur in Innsbruck en Delft. Ze woont in een (zelf)klus huis in Rotterdam, is getrouwd en heeft 2 dochters.

Mijn voorkeur gaat uit naar
– werken in een groot team aan een complex project
– werken aan een klein project in een kleinere setting

Een beetje van beide. Sinds ik bij GROUP A werk heb ik eigenlijk altijd in een kleinere setting gewerkt. Dat bevalt me goed, omdat ik dan makkelijker het overzicht kan bewaren. Mijn projecten zijn wel verschillend in grootte en complexiteit. Het interieur voor de gemeente in ‘De Rotterdam’ was best complex, met een klein team vanuit GROUP A, maar wel in samenwerking met een team van Makkink+Bey en Rolf van Gils. Dat vond ik superleuk om te doen. Maar voor mij is het wel belangrijk om de tijd te hebben om zelf te ontwerpen en tekenen i.p.v. alleen maar mails te versturen, te bellen en een team aan te sturen.

De grootste uitdaging wat betreft het ontwerp in mijn werk is
– het voor elkaar krijgen dat mijn ontwerp zoveel mogelijk origineel blijft
– het ontwerp bijschaven tijdens het proces

Wat ben ik saai! Oók een beetje van beide. Natuurlijk is het fijn als een ontwerp zoveel mogelijk blijft hoe het oorspronkelijk bedacht is, maar indien er om welke reden dan ook bijgeschaafd moet worden zal ik in eerste instantie wel mopperen om vervolgens te proberen er het beste van te maken. En dan kan ik daar ook wel weer plezier aan uithalen en energie in stoppen.

Mijn collega’s omschrijven mij als
– een serieus persoon
– iemand die in is voor een geintje

Alwéér beide. Ik denk dat de “jongere/nieuwe” collega’s mij zien als een serieus persoon. De mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik best in ben voor een geintje. Het is wel zo dat sinds ik kinderen heb en op tijd thuis moet zijn, ik de vrijdagmiddag-borrel kort moet houden en dus wat minder tijd heb voor een gezellige babbel en ongein.

Als ik mag kiezen
– dan werk ik aan een interieur
– dan werk ik aan de gevel van een imposante kantoortoren

Haha, wie heeft deze vragen verzonnen?!!
Ik zeg vaak dat ik weer eens een architectuurproject wil doen en dan lijkt het me heerlijk om aan een gevel van een imposante kantoortoren te werken, maar ik doe de laatste jaren telkens weer interieurs. Dat zijn altijd wel interieurprojecten waar je iets extra’s kan doen, dus meer dan alleen een standaard kantoorinrichting. Zoals bij ‘De Rotterdam’ een stof ontwikkelen voor het hergebruik-traject, de welkomverdieping en het bedrijfsrestaurant, of zoals nu bij het project Learning Lab TU Delft een speciaal meubel ontwerpen en deze helemaal uitdetailleren. Dat vind ik dan superleuk. En het fijne aan interieurs is dat je vaak sneller resultaat hebt. Architectuur trajecten zijn toch wat trager.

Als een project klaar is
– dan ben ik trots op het resultaat
dan ben nog aan het denken hoe het beter had gekund

Duidelijk trots, maar ik neem alles wat beter had gekund wel mee om het bij een volgend project nog beter te doen.

Op een vrije zaterdagmiddag
– ga ik het liefst naar buiten
duik ik de keuken in om lekker te koken

Dan ga ik het liefst naar buiten en duik ik later wel de keuken in om lekker te koken, maar dan wel iets wat niet ál te veel tijd kost.

Aan wie geef je het stokje door voor het volgende interview?
Aan Nour Fellah. Zij is redelijk nieuw in ons team en ik heb nog niet veel tijd gehad om met haar te praten. Ik weet alleen dat ze uit Tunesië komt en ik ben daarom benieuwd naar haar interview.

Terug naar het overzicht