Oplevering interieur gemeentelijke kantoren ‘De Rotterdam’

GROUP A, Studio Makkink & Bey en Roukens + Van Gils delen de credits voor het interieur van de nieuwe gemeentelijke kantoren in ‘De Rotterdam’. De gemeente Rotterdam gaf opdracht voor het interieur en heeft vanaf augustus 2014 gefaseerd het nieuwe kantoor betrokken. De kantoren bestaan uit 33 verdiepingen in de middelste van de drie torens.

Het ontwerp weerspiegelt een ‘verticale stad’, die ‘stedelijke kruispunten’ voor collectief gebruik, ontmoeten en interactie verbindt. Het welkomgebied op de 22ste verdieping en het restaurant op de 21ste verdieping vormen het ‘stadscentrum’ van de verticale stad. De generieke delen van de werkomgeving, zoals werkplekken, vergaderruimten en concentratiewerkplekken vormen de ‘buurten’. De meer specifieke functies van de werkomgeving, zoals de vergaderzalen, de lounge- en vergaderruimten voor specifieke doeleinden, rustige zones en servicefaciliteiten vormen de ‘pleinen’ en ‘parken’. GROUP A en Studio Makkink & Bey hebben elk hun eigen ontwerp toegepast om de verschillende delen uit te werken. De twee ontwerpbenaderingen creëren een gelaagd effect en geven het ontwerp een dynamisch gevoel.

Het centrum van de stad, welkomsgebied, bevindt zich in het midden van het gebouw. Het stadscentrum bestaat uit de 21ste en 22ste verdieping, waar bezoekers met de liften kunnen overstappen van de lowrise naar de highrise. De 22ste verdieping heeft een openbare functie voor medewerkers en bezoekers. De ruimte is ontworpen als  ‘woonkamer’, waar gasten koffie kunnen krijgen van de Italiaanse Coffee Bar. Hier kan men informele vergaderingen organiseren, kleine workshops geven of ontbijten, lunchen of koffie drinken. De enige bouwkunidge verandering in het gebouw was een uitnodigende open trap vanaf de receptie op de 22ste verdieping naar het restaurant op de 21ste verdieping. Het restaurant heeft verschillende zones, elk met een eigen sfeer gebaseerd op het uitzicht en de functie van de ruimte.

Terug naar het overzicht