Carbon Stories: Overheden als inspirerende aanjager van verandering

Vanaf de Nationale Klimaat Expo organiseren we de 8e editie van de debatserie Carbon Stories. In het debat zoomen we in op de rol van de overheid in de transitie naar een klimaatpositieve gebouwde omgeving. Sprekers delen inspirerende voorbeelden en gaan in gesprek over welke veranderingen nodig zijn. Kom je ook? Meld je dan hier gratis aan.

In het debat gaan we in gesprek over de mogelijkheden van CO2 reductie in de gebouwde omgeving. Om binnen het Parijs Akkoord te blijven is ambitie van de markt en sturing door de overheid op het verlagen van de materiaalgebonden CO2 noodzakelijk. Hoe werken de MPG aanscherping en een Global Warming Potential (GWPa) indicator? Wat betekent dit voor de verschillende disciplines? Deze vragen komen aan de orde in het panelgesprek met moderator Liesbeth Schievink.

Sprekers
Guido Slokkers – adviseur duurzaamheid bij Gemeente Rotterdam 
Sinds 2005 is Guido Slokkers actief bezig om duurzaam bouwen structureel onder de aandacht te brengen. Guido is opgeleid tot architect en bouwkundig adviseur. Hij is in het verleden werkzaam geweest bij diverse advies- en ingenieursbureaus; duurzaam bouwen loopt als een rode draad door zijn loopbaan. In een eerdere functie bij DGBC bestond het doel uit verduurzaming binnen de vastgoedsector. Sinds 2021 is Guido werkzaam als adviseur duurzame gebiedsontwikkeling bij de Gemeente Rotterdam. In deze functie adviseert hij op het gebied van duurzaamheid bij gebieds- en projectontwikkeling. Daarnaast richt hij zich specifiek op circulair bouwen.

Laetitia Nossek – programma manager bij DGBC
Laetitia Nossek is programmamanager bij DGBC en trekt 3 jaar het #BuildingLife programma, waarbij we met 11 andere Green Building Councils in Europa samenwerken om een CO2-neutrale bouwkolom te realiseren door doelstellingen te zetten, de markt in actie te brengen en wet- en regelgeving aan te passen of aan te scherpen. Dit heeft o.a. ertoe geleid dat in Nederland het CO2-budget is geïntroduceerd voor de bouwfase: het Paris Proof materiaalgebonden budget.

Malika van de Weerd – programma manager duurzaamheid bij AM Gebiedsontwikkeling 
Malika van de Weerd werkt als Programmamanager Duurzaamheid bij AM gebiedsontwikkeling. Ze geeft richting aan het programma AM Klimaatpositief, een transitieprogramma met vijf duurzaamheidsdoelen: energietransitie, circulair ontwikkelen, klimaatadaptatie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. Samen met collega’s en het liefst zo veel mogelijk partners in de bouw- en vastgoed keten werkt Malika aan innovatieve oplossingen, kennisdeling, samenwerking en de implementatie van deze thema’s in nieuwe gebiedsontwikkelingen

Willem van Genugten – sustainable business developer GROUP A & initiator CARBONLAB
Willem richt zich op acquisities waarbij duurzaamheid vanaf het begin van het proces centraal staat. Om de transitie naar klimaatpositieve projecten te versnellen, initieerde Willem het GROUP A CARBONLAB. Deze denktank verbindt onderzoeks- en kennisnetwerken met concrete projecten om via Research by Design stappen te zetten naar een architectuur en stedenbouw die dient als CO2-opslag.

Carbon Stories is een initiatief van GROUP A | CARBONLAB, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en KeileCollectief. Voor deze editie werken we samen met de Nationale Klimaat Expo Houten.

Overheden als inspirerende aanjager van verandering
Datum: Woensdag 17 April 2024, 9:30-11:00
Locatie: Nationale Klimaat Expo Houten
Voertaal: Nederlands
Moderator: Liesbeth Schievink
Registreer hier voor gratis toegang

Terug naar het overzicht