Carbon Stories op de Provada

Op dinsdag 13 juni tijdens de Provada vastgoedbeurs vond de vierde editie van de debatserie Carbon Stories plaats. Vanuit de RAI Amsterdam zoomden we in op de financiële kant van de transitie naar een klimaatpositieve gebouwde omgeving. Sprekers uit verschillende disciplines in de bouwsector delen hun visie, laten zien dat duurzaam bouwen nu al financieel aantrekkelijker is en bediscussiëren welke veranderingen noodzakelijk zijn. Kon je er niet bij zijn? Kijk het debat hier terug.

Voorlopers in de ontwikkeling van klimaatpositieve projecten Onno Dwars (Ballast Nedam) en Constantijn Berning (Edge Technologies) gaan in gesprek met duurzame innovator Norbert Schotte (Gideon), sector banker Leontien de Waal (ABN AMRO) en beleidsmaker Thomas Wellink (RVO). Ze voorzien het publiek van nieuwe argumenten en concrete modellen die de kansen van de opgave aantonen. Hoe krijgen we de transitie op financieel niveau voor elkaar? Wat is er nodig om klimaatpositieve materialen op te schalen en regelgeving aan te passen? Wat is er nú nodig om de doelstelling van het Parijs Akkoord van 2030 te behalen?

De serie Carbon Stories katalyseert het gesprek over de (on)mogelijkheden van een klimaatpositieve gebouwde omgeving. De perspectieven van de financier, ontwikkelaar, ontwerper, bouwer, consultant en materiaalleverancier komen hierbij aan bod. In een serie thematische bijeenkomsten diepen we het CO2 vraagstuk bouwsector breed uit. Carbon Stories is een initiatief van de denktank Carbonlab van GROUP A, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief.

Beeldverslag

Foto’s door Sabine van der Vooren

Bio’s

Onno Dwars – CEO – Ballast Nedam Development
Onno is sinds 2017 intensief betrokken bij Ballast Nedam Development. Als CEO verlegt hij grenzen om de wereld een betere plek te maken voor mens en natuur. Het morele kompas is leidend in alles wat binnen het team gebeurt. Gebiedsontwikkeling gaat verder dan alleen vastgoedontwikkeling, wij ontwikkelen de leefomgeving van morgen. Het gaat om het ontwerpen van een complete leefomgeving, waar mensen uiteindelijk langer gezond en gelukkig kunnen leven. Zo behoudt Ballast Nedam Development waarde voor nu en voor toekomstige generaties.
Onno maakt onderdeel uit van een vooruitstrevende generatie groene leiders en won in 2019 de ABN-AMRO ‘Duurzame 50 award’. In de jaren daarvoor ontving hij onder andere ‘de Groene Pen’ 2018, ‘Goudhaantje’ 2017, de ‘Cruquiuspenning’, de ‘Green Leader Award’ en de ‘Yardi Young Talent Award’. Aan de Delft University of Technology behaalde hij in 2004 Msc. in Civil Engineering.

Norbert Schotte – Transitiemaker – Gideon
Duurzame innovator by day en Gideon by night. Als één van de initiatiefnemers van de Gideonsbende staat hij voor het versnellen van de transitie naar een duurzame en gezonde gebouwde omgeving. Norbert spreekt over maatschappelijke ontwikkelingen waar hij zich zorgen om maakt, maar in plaats van de rol van omstander heeft hij een duidelijke visie over de verantwoordelijkheid die ieder individu heeft. Door zijn onzekerheden te delen en handelingsperspectieven voor te stellen prikkelt hij beleidsmakers, ontwerpers en ontwikkelaars tot fundamentele transitie van de bouwsector.

Constantijn Berning – Executive Development Director – EDGE Technologies
Eerder werkte Constantijn als onderzoeker bij het Stan Ackermans Instituut, maar ook als project manager bij ARCADIS en later als Developer Manager bij Triodos Bank. Constantijn heeft ervaring opgedaan in veel verschillende facetten van de vastgoedsector, waardoor hij een kritische blik heeft ontwikkeld, die essentieel is voor het vinden van ontwikkelingsmogelijkheden. In 2010 trad Constantijn in dienst bij Edge als Developer Manager. Na een grote staat van dienst op het gebied van conceptontwikkelingen, financiële analyse en contractmanagement, werd hij gepromoveerd tot Executive Development Director in 2019.
Als ondernemende manager is hij gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame vastgoedprojecten met een holistische aanpak. De rode draad in zijn werk is het vinden van innovatieve en duurzame oplossingen voor complexe problemen in vastgoedprojecten.
Constantijn heeft een Msc. in Architectuur, Stedenbouw en Bouwkunde van de TU Delft en voltooide met succes cursussen in Design Management en Investment Analyse.

Thomas Wellink – Senior Adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Naar een circulaire bouweconomie die bijdraagt aan ieders welzijn. Hier en daar, nu en later. Dagelijks werk ik met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan de uitvoering van beleid en het creëren en optimaliseren van de juiste randvoorwaarden om invulling te geven aan de verduurzamingsopgaven. Een complexe opgave waar ik met veel passie, verbeeldingskracht en in verschillende samenwerkingen aan werk.

Leontien de Waal – Sector Banker Bouw – ABN AMRO
Leontien de Waal is sectorbanker Bouw. Zij volgt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en de sub sectoren. Daarmee is ze een klankbord voor ondernemers, investeerders en andere stakeholders. Een persoonlijke uitdaging haalt ze uit het dichter bij elkaar brengen van de business cases van klanten en de kennis, het netwerk en de financieringsmogelijkheden die ABN AMRO heeft. In het bijzonder op het snijvlak van duurzaamheid, circulariteit innovatie en digitalisering.

Terug naar het overzicht