Carbon Stories: Transition! From theory to practice

Hoe komen we tot een echt duurzame bouwpraktijk? Wat zijn de uitdagingen? Hoe kunnen we versnellen? Jan Rotmans, Margot Holländer, Sam van Hooff en Sacha Brons gaan woensdag 11 september in gesprek over deze vragen in het debat ‘Transition! From theory to practice’. Registreer je nu voor een gratis ticket!

Deze twaalfde editie vormt de afronding van de tweede jaargang van de debattenreeks. Deze mijlpaal vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘HOE WILLEN Wij BOUWEN M4H 2030’, die 200 jaar bouwpraktijk overspant, van 1900 tot 2100. Carbon Stories brengt deze intergenerationele benadering op het podium met een inspirerende cast om verleden, heden en toekomst te bespreken.

De afgelopen edities zoomden in op de mogelijkheden van CO2-reductie in de gebouwde omgeving, elke editie door een andere thematische lens. Onderwerpen varieerden in schaal, van stedenbouw tot gebouwtypologieën tot materialen. Onderwerpen varieerden in focus, van circulariteit tot financiële modellen tot een dialoog over systemische innovatie.

Na twee jaar is het tijd om weer eens uit te zoomen en in te zoomen op de hoofdvragen van de transitie van onze sector. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Op het gebied van kwantificering, beschikbare middelen, maar ook op het gebied van onze mentale capaciteiten om een transitie tot stand te brengen. Het komende seizoen zoomen we in op hoe we de geleerde lessen tot nu toe kunnen toepassen op Rotterdam in het algemeen en het M4H-gebied in het bijzonder.

Sprekers

Captain of Transition Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans zal een keynote lezing geven over transitie, de schaal en omvang van de verandering van tijdperk. Hoe raakt dit de gebouwde omgeving? Wat zijn voorwaarden waarin transities kunnen gedijen? Waar staan we nu, in het tweede deel van 2024?

Margot Holländer is ingenieur en medeoprichter van het architectenbureau MOR Studio. Van haar afstuderen aan de TU Delft ging ze direct aan de slag met duurzaam ontwerpen in de praktijk. MOR Studio is opgericht om de bouwpraktijk te veranderen: door positieve impact voorop te stellen en door zich te richten op het transformeren van leegstaande gebouwen in plaats van nieuw te bouwen.

Sam van Hooff, duurzaamheidsadviseur bij Dura Vermeer Bouw Heyma, zoomt in op wat de transitie naar duurzaam bouwen vraagt van een groot aannemingsbedrijf. Van mentale verandering tot praktische voorbeelden van verandering in logistiek, processen en materialen.

Sacha Brons is een van de drijvende krachten achter het opnemen van de waarde van biogene opslag in financiële modellen. Als mede-initiatiefnemer van Nederlandse Carbon Credits, specifiek voor de bouw van opgeslagen CO2, zal hij vertellen hoe Carbon Credits kunnen fungeren als een echte versneller van transitie in de landbouw- en bouwsector, in plaats van een alibi voor de instandhouding van achterhaalde bedrijfs- en productiemodellen.

Het debat wordt gemodereerd door Geert Maarse. Dit evenement is Engelstalig.

Bio

Sacha Brons (23) is voedselbosboer, koolstofkenner en transitiefanaat. Sacha staat met één been op het land en met één been op het podium, waar hij graag vertelt over natuurlijke klimaatoplossingen, transitiefinanciering en koolstofvastlegging. Want Sacha bouwt aan een nieuw financieel systeem, waarin het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer in bodems, biobased bouwmaterialen en ecosystemen beloond wordt. Dit doet hij onder andere als Hoofd Construction Stored Carbon bij Stichting Climate Cleanup en Expert Koolstofvastlegging bij Building Balance. Het allerliefst is Sacha bezig met zijn voedselbos van 13,5 hectare in Elst, Voedselbos De Laar, waar in november 2024 de aanplant zal beginnen.

Sam van Hooff (29) is duurzaamheids-optimist, met als doel om de bouwsector te verduurzamen. Zijn doel is om de (soms) complexe duurzaamheidsprincipes te vertalen naar duidelijke en concrete acties, die makkelijk toepasbaar zijn voor iedereen. 

Margot Holländer is ingenieur en medeoprichter van het architectenbureau MOR Studio. Van haar afstuderen aan de TU Delft ging ze direct aan de slag met duurzaam ontwerpen in de praktijk. MOR Studio is opgericht om de bouwpraktijk te veranderen: door positieve impact voorop te stellen en door zich te richten op het transformeren van leegstaande gebouwen in plaats van nieuw te bouwen.

Terug naar het overzicht