Maak kennis met…#10 | Pia Fischer

In de serie ‘Maak kennis met…’ reageren medewerkers van GROUP A op een aantal stellingen over hun werk. Deze keer is het de beurt aan Pia Fischer. Pia werkt sinds 2009 bij GROUP A en komt uit Duitsland, waar zij architectuur studeerde aan de FH Erfurt, en daarna aan de TU Delft. Zij woont in Rotterdam.

Het liefst werk ik:
– in een groot team aan een complex project
– aan een klein project in een kleinere setting

Ik vind het fijn als ik van alles wat speelt op de hoogte ben. Dit is misschien makkelijker in een kleinere setting. Desalniettemin werk ik ook graag in een groot team. Om te zien dat het een succes wordt vanwege het team en ieders rol erin is erg fijn. Een team als een geoliede machine vind ik geweldig!

De grootste uitdaging in mijn werk is:
– het ontwerpen van een design dat tijdloos is
– het ontwerpen van een design dat goed werkt voor de gebruiker

Een gebouw moet voor de gebruikers en de omgeving goed werken. De functie, materialisatie en uitstraling van een gebouw is nauw verweven aan de periode waarin het ontstaat. Ik ben ervan overtuigd dat een goed gebouw lange tijd meegaat en goed kan werken voor zijn (volgende) gebruikers. Is het daarmee tijdloos?

Als ik aan een project begin:
– dan weet ik precies hoe ik het wil hebben
– dan duurt het even voordat het ontwerp vorm krijgt

Ik moet in de opgave duiken, de context, de gebruikers. Ik probeer in het begin open te blijven staan voor verschillende oplossingsrichtingen. Als de randvoorwaarden verzameld en geanalyseerd zijn beginnen de ideeën vorm te krijgen.

Als ik mag kiezen dan ga ik wonen in een gebouw van:
– Rem Koolhaas
– Zaha Hadid

… in Toscane. De plek is belangrijker dan de architect.

Het mooiste materiaal om te verwerken in een ontwerp:
– is een natuurlijk materiaal
– is een materiaal wat het best werkt in het ontwerp

Vaak maakt de materiaalkeuze nét het verschil. Dit hangt samen met detaillering maar ook met het verouderingsproces van het materiaal. Materialen die met de tijd op een positieve manier veranderen vind ik belangrijk en dat zijn gelukkig meestal natuurlijke materialen.

Mijn collega’s omschrijven mij als:
– iemand die in is voor een geintje
– als een serieus persoon

Ik ben benieuwd!
Een beetje van allebei zou fijn zijn.
Maar iedereen weet wel dat ik iemand ben die in is voor een wijntje.

Op een vrije zaterdag:
– ben ik vaak nog met werk bezig
– spreek ik af met vrienden

Allebei!
Ik doe leuke dingen, spreek met vrienden af. En het op dat moment lopende project bij GROUP A is er meestal ook bij, het blijft in mij rond snorren. Mijn werk is ook mijn hobby.

Aan wie geef je het stokje door voor het volgende interview?
Ik geef het stokje door aan mijn Italiaanse collega Laura Onnis omdat ik benieuwd ben of het werk wat wij in Nederland als architecten mogen doen voldoende compensatie is voor het gebrek aan ‘la dolce vita’.

Terug naar het overzicht