Maak kennis met … #17 | Dennis Berger

In de serie ‘Maak kennis met…’ reageren medewerkers van GROUP A op een aantal vragen over hun werk. Dennis Berger studeerde aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst af op een onderzoek naar woonvormen in de stad met ruimte voor spelen, ontmoeten en verblijven. Bij GROUP A werkte hij aan de Metro Oostlijn en momenteel houdt hij zich bezig met zowel woningbouw projecten als met kantoorpanden.

Ik wist dat ik architect wilde worden toen
Dat was volgens mij toen ik 22 jaar was. Ik volgde de opleiding interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en kwam tot de conclusie dat ik meer invloed wilde hebben op de gebouwde leefomgeving. Na het afronden van deze opleiding ben ik naar de academie van bouwkunst gegaan.

Als klein jongetje wilde ik graag timmerman worden, lekker met mijn handen bezig zijn. Het bouwen fascineerde mij. Nu zit ik aan de anderen kant van de tafel en geef ik de tekeningen aan de timmerman. Het bouwen is gebleven, ik doe het alleen met iemand anders zijn handen.

Een gebouw dat veel indruk op me heeft gemaakt
Dat zijn de Diagoonwoningen van Herman Hertzberger in Delft. Met dit ontwerp brak Hertzberger met de traditionele begrip van een gezinswoning. Hij bouwde een karkas met splitlevels rond een vide en liet het aan de bewoners om de ruimte naar hun eigen leefpatronen in te delen. Door de speelsheid van de ruimtes en interessante zichtlijnen vindt ik het een heel fascinerend ruimtelijk concept.

De eigenschap waar ik het meest trots op ben is
Dat ik me helemaal vastbijt in een project. Ik wil alles weten en uitzoeken, ook als het niet tot mijn vakgebied behoort. Al deze informatie gebruik ik dan om goede esthetische en pragmatische keuzes te kunnen maken.

Als een project af is laat ik het gaan en ga ik verder of
Ik kan een project niet snel los laten. Kijk altijd terug naar wat er beter had gekund en waar we in het proces mogelijk een anderen kant op hadden moeten gaan. Maar als iets echt helemaal goed is dan kan ik daar jaren later nog aan terugdenken en van genieten.

Het mooiste materiaal om in een ontwerp te verwerken is
Hout!!! Dat is een geweldig materiaal met eindeloze mogelijkheden. Het is visueel aantrekkelijk en voelt fijn aan.

Als ik wil ontspannen dan ga ik

Klussen. Iets maken met mijn handen geeft mij veel voldoening. Het proces van iets maken combineer ik dan het liefst met het drinken van een speciaal biertje.

Dit GROUP A project wil ik aan mijn kinderen laten zien
De Metro Oostlijn in Amsterdam, de renovatie van 16 metrostations. Ik heb jaren aan dit project gewerkt, waarvan de laatste jaren samen met de aannemer. De ruimtelijke ingrepen die we daar gedaan hebben werken in de praktijk goed en ze dragen bij aan het gebruik van de metrostations. Dat is iets wat ik aan mijn kinderen wil meegeven.

Terug naar het overzicht