Metro Oostlijn wint Dutch Daylight Award

Tijdens de feestelijke online prijsuitreiking op midzomernacht is onze Metro Oostlijn Amsterdam bekroond met de Dutch Daylight Award 20/21. Volgens de jury is de uitdaging bij dit project, om mensen op een intuïtieve manier door ondergrondse ruimten te laten bewegen en zich daarbij prettig en veilig te laten voelen – zeer goed beantwoord. In de categorie ‘gebouwen groter dan 1.000 m2’ waren projecten als Forum Groningen, Park Paviljoen Otterlo en Goede Doelen Loterijen genomineerd.

Onze renovatie van de metrostations van de Amsterdamse Oostlijn, die in samenwerking met Beersnielsen lichtontwerpers en strategisch ontwerpbureau Fabrique tot stand is gekomen, werd door de jury als winnaar aangewezen.

“Juist de beperkte aanwezigheid van daglicht in combinatie met slim materiaalgebruik werkt goed”, aldus de jury. Ze noemde bijvoorbeeld de iriserende tegels en bewust toegepaste rondingen en afrondingen, die een ander effect opleveren bij kunst- en bij daglicht.

Ook meende de jury dat door voorstudies op locatie de synthese van koel daglicht en contrasterend warm kunstlicht visueel intelligent is ontworpen; dat maakt volgens de juryleden de oriëntatie bij het bewegen vanaf buiten naar de perrons en weer naar boven “heel vanzelfsprekend”.

Bouwkundige en duurzame ingrepen zoals de toevoeging van glas met een laag ijzergehalte bij de betonnen ingangen, het weer bij elkaar brengen van lift en trap, en het opschonen van bestaande structuren hebben de architecten volgens de jury respectvol gedaan.

De jury van deze editie bestond uit Sylvia Pont (juryvoorzitter, professor Light Design aan de TU Delft), Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR) en Siegrid Siderius (SISI lichtonwerp), Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) en Paul Ketelaars (Vakwerk architecten) als winnaars van de vorige editie, en tot slot Michiel van Raaij (hoofdredacteur Architectenweb) en een vertegenwoordiger van Lamilux, producent van innovatieve daglichtsystemen.

Terug naar het overzicht