Metro Oostlijn wint NRP Gulden Feniks

“Met een scherpe blik en slimme, vakkundige aanpak is, ongeacht de financiële kaders die geen ruimte boden voor esthetische ingrepen, de schoonheid van het brutalisme op een tijdloze manier in beeld gebracht. Dat noemt de jury een bijzondere verdienste.”

Tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag heeft juryvoorzitter Geurt van Randeraat aan de ontwerpers, opdrachtgever en bouwpartijen van de Amsterdamse Metro Oostlijn de NRP Gulden Feniks 2019 uitgereikt. NRP, het platform voor transformatie en renovatie, reikt deze award jaarlijks uit aan de meest excellente voorbeelden van renovatie en transformatie. Voor de editie van 2019 zijn er in totaal 79 projecten ingediend. De jury heeft de stationsrenovatie van de Amsterdamse Metro Oostlijn uitgeroepen tot winnaar van de categorie ‘Complex van gebouwen’.

GROUP A heeft 10 jaar aan het project gewerkt en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van 16 oorspronkelijke stations. Hierbij is er samengewerkt met de dienst Metro en Tram Amsterdam, Fabrique, Hegeman+, De Groot installatiegroep, Beersnielsen en Atelier René Knip. De Oostlijn is een uniek voorbeeld van brutalistische architectuur in Nederland. Bij de renovatie is het oorspronkelijke ‘DNA’ van het brute beton in ere hersteld en zijn er nieuwe, net zo uitgesproken, elementen aan toegevoegd die de totaalbeleving van de reiziger naar een hoger niveau brengen. De lichte toets van de nieuwe architectuur maakt van de Oostlijn een plek waar het verblijven weer prettig is en het verplaatsen vanzelfsprekend en soepel gaat.

Terug naar het overzicht