Amsteloever

Uiterst duurzame hoogbouw

De gemeente Amsterdam heeft het plan van Ballast Nedam Development gekozen om Amstelstation-Amsteloever kavel 3 en 4, ook bekend als de Van der Kunbuurt, te herontwikkelen. In het winnende plan komen hier circa 335 woningen, een daktuin, buurtkamer, openbare parkeergarage en ruimte voor horeca en detailhandel.

Aansluiten op bestaande nieuwbouw
De uiterst duurzame hoogbouw is een verrijking voor de buurt Amstelstation-Amsteloever. Het ontwerp grijpt terug op de kenmerkende architectuur van de Amsterdamse School en het Amstelstation. Daarmee sluit het ontwerp goed aan op de bestaande hoogbouw en de architectuurtraditie van Amsterdam. De ontwikkeling komt op de plek van een deel van de huidige woningen die vanaf eind 2024 worden gesloopt. Het nieuw te bouwen complex bestaat uit minimaal 335 woningen in een mix van middeldure huurwoningen en vrije sector koopwoningen.

Daktuin
De gemeenschappelijke ruimtes grenzen aan de semi-openbare daktuin die op de parkeergarage wordt aangelegd. De daktuin wordt ingericht met eetbare kruiden, planten en heesters, en natuurlijke speelvoorzieningen. De tuin is volledig toegankelijk voor ouderen en mindervaliden en heeft verschillende entrees. Voor de bewoners is er tevens een collectieve daktuin op de onderbouw van de toren. Ronde private terrassen zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen de twee tuinen.

Een gemeenschap die inspireert
Amsteloever is meer dan alleen wonen; het is een bruisend ecosysteem van interactie en connectiviteit. Met ruimtes ontworpen om te ontmoeten, te ontspannen en te werken, vormt het hart van deze gemeenschap een dynamische hub voor zowel bewoners als bezoekers. De elegante passage en collectieve daktuinen zijn de perfecte ontmoetingsplaatsen voor culturele, sociale en recreatieve activiteiten, allemaal binnen de energie van de stad.

Paris Proof bouwen
Het team (met o.a. GROUP A | Carbonlab) heeft Paris Proof bouwen, middels een zo laag mogelijke materiaalgebonden CO2 uitstoot (GWPa), als één van de uitgangspunten in het ontwerp en ontwikkelproces gehanteerd. In een iteratief proces is door alle betrokken partijen, per gebouwdeel, de beste methode vastgesteld om een zo laag mogelijke materiaalgebonden CO2 uitstoot te realiseren.

Feiten

Opdrachtgever

Balast Nedam Development

Locatie

Amsterdam, NL

Oppervlakte

33.054 m2

Functie

Residential, Mixed use

Start ontwerp

Winning competition 2024

In samenwerking met

VMX architects, Felixx Landscape Architects, Hedges, WSP, W/E Advisors, Linkeroever, Repurpose, ONE.GO, BLVC.NL & De Omloop, SENSE Vastgoed, Repurpose, Buiting Advies, De Omgevingspsycholoog, 75B

Visuals

WAX

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Willem van Genugten

Willem van Genugten

willem@groupa.nl Sustainable Business Developer

Maarten Lever

Maarten Lever

maartenlever@groupa.nl Architect | Projectleider

Katarzyna Plonka

Katarzyna Plonka

katarzyna@groupa.nl Architect

Clara Yoanika Gunawan

Clara Yoanika Gunawan

clara@groupa.nl Ontwerper

Hala Abi Saad

Hala Abi Saad

hala@groupa.nl Architect | Stedenbouwkundige

Bailey Gardien

Bailey Gardien

Onderzoeker

Bas Cuppen

Bas Cuppen

bas@groupa.nl Bouwkundige

Laura Onnis

Laura Onnis

laura@groupa.nl Architect en visual artist