BP Raffinaderij Rotterdam

gebouw in kunstmatig duinlichaam

BP RR straalt als grootste olieraffinaderij van Nederland een dynamiek uit die tot uitdrukking komt in hun kantoor, dat op veilige wijze tegen de olieraffinaderij in Europoort aan is gesitueerd. GROUP A heeft een gebouw ontworpen dat aansluit bij de doelstellingen van BP, het voorziet in een duurzame, veilige en gezonde werkomgeving voor zijn medewerkers.

De locatie – in de bocht van de snelweg A15 – is gelegen tussen het industriële landschap van de raffinaderijen en het groene, waterrijke landschap van het Brielse Meer. Het landschapsontwerp, een hoog opgetrokken duinlichaam langs de curve van de A15, tezamen met de noodzaak van een veilige werkplek tegen ontploffingsgevaar, creëerde zeer boeiende omstandigheden voor het kantoorgebouw. Uitgangspunt in het ontwerp was om deze omstandigheden te versterken, zowel in het exterieur als in het interieur.

In verband met explosiegevaar ligt het gebouw verscholen in een duinwal. Aan de zuidzijde komt het gebouw uit de duinwal tevoorschijn en benut zo het uitzicht en daglichttoetreding. De entree bevindt zich op logische wijze in de gebogen gevel aan de pleinzijde.

Binnen in het gebouw is in het duinlichaam een langgerekt, organiserend atrium uitgesneden, met wisselende afmetingen door het golvende snijvlak. De wand is bekleed met houten latten, verschillend in kleur en maat, die het beeld oproepen van gestapelde grondlagen. Een verwijzing naar de werkzaamheden van BP. Toepassing van natuurlijke materialen als hout, beton, en natuursteen, benadrukken de ‘aardsheid’ en robuustheid van het bedrijf.

Aan beide zijde van het atrium bevinden zich twee kantoorvleugels. De kantoorvloeren, door bruggen verbonden, staan in open verbinding met het atrium. Daardoor werkt de organisatie van BP in één open ruimte, volgens Het Nieuwe Werken (HNW). Meetings vinden plaats in vergaderkamers; als skyboxen in het atrium geschoven. Het resultaat is een interactieve werkomgeving die communicatie, samenwerking en creativiteit bevordert. Het gebouw sluit naadloos aan bij de kernwaarden van BP Rotterdam; het nastreven van een aantrekkelijke werkplek waarin jongere en oudere professionals elkaar kunnen ontmoeten. Het resultaat is een werkomgeving waarbij landschap, gebouw en interieur, vloeiend in elkaar overgaan.

Feiten

Opdrachtgever

BP Raffinaderij Rotterdam

Opgave

Gebouw, interieur en landschap

Locatie

d’Arcyweg 76, Europoort, NL

Oppervlakte

10.500 m²

Functie

Hoofdkantoor BP

Start ontwerp

Juni 2007

Start bouw

Februari 2010

Opgeleverd

Oktober 2011

Prijzen

Publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2011 / Havenbeeld 2011 / Publicatie in Jaarboek Architectuur In Nederland 2011/12

Fotografie

Scagliola/Brakkee – exterieur en Roos Aldershoff – interieur

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Chris Woltjes

Chris Woltjes

chris@groupa.nl Architect | Projectleider

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Edwin Larkens

Edwin Larkens

Ramon Wijsman

Ramon Wijsman

Paul Geurts

Paul Geurts

Roy Grob

Roy Grob

Birte Müller

Birte Müller

Anne Derksen

Anne Derksen

Andrea Gianotti

Andrea Gianotti

Sander Peter Schuur

Sander Peter Schuur

Sara Rojo

Sara Rojo

Gador Luque

Gador Luque

Luna Solas

Luna Solas

Paulo Moreno

Paulo Moreno

Externe betrokkenen

Aannemer

Cordeel Nederland bv

Adviseur

EGW International Consulting

Adviseur

Endenburg Elektrotechniek

Adviseur

Johnson Controls

Adviseur

Jong Installatietechniek