CaballeroFabriek

ruimtelijk concept stimuleert creatieve en innovatieve bedrijvigheid

De gemeente Den Haag als opdrachtgever wenste een sociaal gebouw met kantoorruimtes voor startende en al gevestigde bedrijven op gebied van ICT, media en cultuur. GROUP A heeft deze wens vertaald naar een ruimtelijk concept dat creatieve en innovatieve bedrijvigheid stimuleert en kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven mogelijk maakt. Gemeenschappelijke voorzieningen en ontmoetingsplekken staan daarom centraal.

De originele hal van de fabriek – van oorsprong een sigarettenfabriek uit 1953 – is bewaard gebleven. De latere toevoegingen zijn gesloopt. Het industriële karakter is blijven bestaan, terwijl nieuwe functies een zichtbaar afwijkende vormgeving hebben gekregen.

Ruggengraat van het interieur is de nieuw gecreëerde brede gang als centrale ontmoetingsplek. Daaraan bevinden zich een kantine, loungeplaatsen en de centrale receptie. De gang verbindt de 56 units (van 25 tot 240 m2). Om ruimte te besparen en tegelijkertijd de ruimte open en licht te houden, zijn de vergaderruimtes als houten dozen aan de plafonds opgehangen. Deze en andere elementen zijn in de uitwerking ruw waardoor het fabriekskarakter wordt versterkt.

Licht is een belangrijk verbindend element: naast de heropende bovenlichten zorgen de glazen schuifdeuren en wanden van doorschijnend Rodeca (een industrieel kunststofproduct) voor een open en homogene ruimte.

Bedrukte schermen, die op 70 cm afstand van de oude hoofdgevel gespannen zijn, bepalen het exterieur. Het gebouw, aan drie kanten door water omgeven, krult zich om een binnenterrein. Dit terrein werd vergroot, waardoor gebruikers een gezamenlijk lunch-terras hebben.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Opgave

Herbestemming gemeentemonument

Locatie

Saturnusstraat 60, Den Haag, NL

Oppervlakte

14.500 m²

Functie

Multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw

Start ontwerp

2003-2006

Start bouw

2005

Opgeleverd

Fase 1: 2006, fase 2: 2008

Fotografie

Scagliola/Brakkee

Awards

Jury- en publieksprijs Nieuwe Stad Prijs Den Haag 2006

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Jos Overmars

Jos Overmars

jos@groupa.nl Architectural engineer | Projectleader

Suzanne Linders

Suzanne Linders

Jasper Hermans

Jasper Hermans

Nir Goldberg

Nir Goldberg

Paulo Moreno

Paulo Moreno

Externe betrokkenen

Constructeur

Pieters Bouwtechniek

Adviseur bouwfysica

Schreuder Groep

Projectmanagement

Bouw & Projectbureau

Aannemer

Koninklijke Woudenberg

Aannemer

Homij Technische Installaties