European Patent Office

versterking bedrijfscultuur

GROUP A werd in augustus 2012 genoteerd voor de tweede ronde van de internationale competitie voor het ontwerp en bouwen van het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Octrooibureau in Rijkswijk, Den Haag. In de laatste fase werd de lijst A van GROUP A samengevoegd door architecten Henning Larsen (DK) en Jean Nouvel (FR), waarvan de laatste onlangs de inschrijving heeft beveiligd. GROUP A heeft samengewerkt met Cordeel (NL), CFE (BE) en Art & Build (BE).

Alleen al door de omvang van circa 80.000 m2, heeft het nieuwe hoofdkantoor voor het European Patent Office (EPO) een bepalende invloed op zijn omgeving. Een samenspel van twee licht gebogen volumes, in het midden in elkaar overvloeiend middels een transparant verbindingsdeel, reflecteert EPO’s vernieuwde bedrijfsidentiteit met overtuiging. De compositie leidt tot een interessant spanningsveld en geeft het gebouw letterlijk vele facetten en lagen, afhankelijk vanuit welke hoek het gebouw wordt benaderd. Het gebouw oogt dynamisch en expressief door de wisselende weerspiegeling van zon en luchten.

De voorgestelde architectuur, interieurontwerp en kantoorconcept stimuleren het werkplezier en moeten bijdragen tot een vermindering in ziekteverzuim en kwaliteitsverbetering van de produktiviteit. Ontwerpkeuzes zijn gericht op het realiseren van een kantooromgeving die een gevoel van verbondenheid genereert, de bedrijfscultuur versterkt en de menselijke interactie tussen het EPO personeel en bezoekers ondersteund.

Feiten

Opdrachtgever

European Patent Office

Opgave

Nieuwbouw exterieur, interieur en landschap

Locatie

Patentlaan 2 Rijswijk, NL

Oppervlakte

88.000 m²

Functie

Europees kantoor

Design

Juni 2012

In samenwerking met

Art & Build, Brussel

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Maarten Lever

Maarten Lever

maartenlever@groupa.nl Architect | Projectleider

Dennis Berger

Dennis Berger

dennis@groupa.nl Architect

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Greetje van den Nouweland

Greetje van den Nouweland

greetje@groupa.nl Stedenbouwkundige

Cecilia Dobos

Cecilia Dobos

Eduardo Calle

Eduardo Calle

Samuel Delgado Vicente

Samuel Delgado Vicente