GROUP A is, verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur voor de 33 verdiepingen in De Rotterdam. Het interieur weerspiegelt een ‘verticale stad’, die verbindingen legt tussen ‘stedelijke knooppunten’, voor ontmoeting en interactie. Zo bevindt zich een ‘stadscentrum’ in het midden van het gebouw, op de 22e verdieping. Vormen de generieke werkplekken de ’wijken‘. En zijn de bijzondere ontmoetingsplekken de ‘pleinen’ en ‘parken’ van de stad. Het interieur van het Rotterdamse gemeentekantoor is in een kort tijdbestek tot stand gekomen, Van ontwerp tot en met oplevering in 2,5 jaar. Dit was mogelijk door een open dialoog met de opdrachtgever en wederzijds vertrouwen in het proces.
Het integraal interieurontwerp heeft GROUP A gerealiseerd in samenwerking met Studio Makkink & Bey. Door de twee benaderingen is er een gelaagdheid ontstaan in het ontwerp die het thema ‘verticale stad’ versterkt heeft. Met als resultaat een verrassende werkomgeving voor de werknemers van de Gemeente Rotterdam.
De dubbel hoge verdieping op de 22e verdieping vormt het ‘stadscentrum’ en is ontworpen als publieke huiskamer voor medewerkers en bezoekers van de Gemeente. Hier ontvangt men zijn gasten, kan men ontbijten, informeel vergaderen of kleine workshops geven. Vanaf de 22e verdieping gaat een uitnodigende open trap naar het restaurant beneden, waar buiten de lunch ook informeel vergadert en gewerkt kan worden.
In het gebouwontwerp van OMA zijn de liftkernen extra uit elkaar getrokken ten behoeve van transparantie. Over 33 verdiepingen betekent dat maar liefst 3.500 m2 aan liftlobby’s! Besloten is om deze ruimte te gebruiken als ontmoetingsruimte, in plaats van louter wachtruimte. Deze ruimtes vallen direct op als met de lift uitkomt door de kleurrijke hang-/sta- leun-/zitmeubels op een even kleurrijke vloer. Deze ontmoetingszone lopen door op de kantoorverdiepingen die zijn ingericht conform Het Nieuwe Werken 010. De centrale ontmoetingsplek op elke verdieping bestaat uit een grote huiskamertafel en pantry/coffee corner. Per verdieping heeft men keus uit verschillenden type werkplekken, loungeplekken en vergaderruimtes, naar gelang de werkactiviteit.
Om de verdieping heeft een vloer een speciaal thema; zoals ‘plein’ of ‘park’. Op de plein-verdiepingen bevinden zich grote vergaderkamers. En op de park-verdiepingen zijn rustige, informele vergaderplekken gekoppeld aan concentratie werkplekken. Servicegerichte functies zoals; huismeester, postkamer, beveiliging en bedrijfsarts, zijn geclusterd en hebben een centrale plek in het gebouw.
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is hergebruik. Bij het project diende 5% van het budget ten goede te komen aan de maatschappij (SROI). Dit budget is ingezet om 2000 bestaande bureau- en vergaderstoelen opnieuw te stofferen met een speciale Rotterdamstof. Samen met Kvadrat ontwikkelt en gerealiseerd door de Sociale Werkplaats de Haeghe Groep. De stof, voorzien van Rotterdamse straatnamen, is ontworpen door kunstenaar Andre Castro. Doordat iedere stoel met een ander deel van de stof bekleed is, is geen stoel hetzelfde. Perfect passend bij het bijzonder interieur voor de Gemeente Rotterdam.
Feiten
Opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
Opgave
Interieur kantoren
Locatie
Wilhelminakade Rotterdam, NL
Oppervlakte
44.000 m²
Functie
Kantoren gemeente Rotterdam
Start ontwerp
September 2012
Start bouw
Februari 2014
Opgeleverd
November 2014
Fotografie
Scagliola/Brakkee
In samenwerking met
Studio Makkink & Bey en Roukens + Van Gils