MCE Arnhem

open ruimten, groene grenzen en uitzicht

Het Mariëndaal Centre of Excellence, MCE, ontworpen voor energietransport bedrijf TenneT is gelegen op het kantorenpark Arnhems Buiten. Dit ‘park’ is een bijzonder groen gebied met een rijke historie van voormalige landgoederen. Het gebied is prachtig gelegen op de grens van stuwwal en rivier. Vanwege het zichtbare reliëf, het aanwezige water en de landschappelijke overgangen zijn in deze zones vele landgoederen gesitueerd. Ook het voormalige landgoed Mariëndaal maakt deel uit van dit gebied.

Binnen de contouren van de structuurvisie die is opgesteld door GROUP A i.s.m. H+N+S Landschapsarchitecten, is door Business Park Arnhem BGB ontwikkeling (een samenwerking van Giesbers en BAM) en TenneT gekozen voor een nieuwe huisvesting op het deelgebied Mariëndaal. Door de geïsoleerde ligging tussen twee sporen is het gebied te beschouwen als een ‘groene kamer’ met groene randen die aansluiten bij de Slijpbeekzone en de bossen van de Veluwezoom. Mariëndaal is als de ‘belvedère’ van het landgoed Arnhems Buiten, met de stuwwal in de rug biedt het prachtige uitzichten over het landschap in de richting van de Rijn.

Het gebouw is als een solitair volume tegen de noordwest rand van het gebied gepositioneerd en voegt zich hiermee in de grootste landschapskamer van het terrein. Een gesloten carré-vormig kantoor volume is boven het maaiveld getild en word gedragen door een opengewerkte glazen plint. De carré-vorm met ‘ronde’ hoeken is ingegeven om een eenduidig continuïteit te krijgen en zorgt voor het beperken van loopafstanden. Dit volume is vier lagen hoog met ieder een oppervlakte van ca. 4.000 m². De maximale hoogte van het gebouw is beperkt tot de hoogte van de omliggende boomtoppen. De glazen plint heeft een vrijere vorm en voegt zich meer naar de condities van het aangrenzende landschap. Aan de noordwestzijde waar de entree is gesitueerd is de plint 1 laag hoog terwijl aan de zuidzijde door het natuurlijke reliëf de plint 2 lagen hoog is. Hier is het restaurant gesitueerd dat uitkijkt over het open veld. De plint is geen gesloten carré zoals de bovenbouw waardoor er een open verbinding is gecreëerd van het omliggende landschap met de tot het gebouw behorende binnentuin. De carré-vormige bovenbouw bestaat uit een afwisselende ritmiek van verdiepingshoge vensters en metselwerk vlakken. De bijzondere Deense baksteen heeft een groengrijze kleur met een rijke schakering. De vier verdiepingen worden scherp gescheiden door een dunne horizontale aluminium band die vloeiend de gebouwvorm versterkt.

Met de positie en vorm- en materiaalkeuzes als voornoemd voegt het gebouw zich op een bescheiden en natuurlijke wijze in het prachtige landschap.

Feiten

Opdrachtgever

Ontwikkelcombinatie BGB

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Utrechtseweg 310, Arnhem, NL

Oppervlakte

22.000 m²

Functie

Kantoren, hoofdkwartier TenneT

Start ontwerp

September 2008

Start bouw

Oktober 2011

Opgeleverd

November 2013

Fotografie

Ossip van Duivenbode

In samenwerking met

Studio Groen+Schild

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Jos Overmars

Jos Overmars

jos@groupa.nl Architectural engineer | Projectleader

Esther Vlasveld

Esther Vlasveld

Roy Grob

Roy Grob

Externe betrokkenen

Aannemer

BAM Utiliteitsbouw bv

Hoofdaannemer

Bouwcombinatie BAMGiesbers

Installatie

BAM Techniek

Landschapsarchitect

H+N+S Landschapsarchitectuur