In dit karakteristieke bouwblok in de Merwedekanaalzone worden in totaal 50.600 vierkante meters, met 171 koopwoningen en 205 huurwoningen, toegevoegd aan de stad Utrecht. GROUP A vertaalt in opdracht van Greystar de kwaliteiten uit het stedenbouwkundig plan van de gemeente en Bura Urbanism in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Het ontwerp voor het bouwblok bestaat uit een rijk scala aan panden met een levendige plint, innovatieve mobiliteitsvoorzieningen en veel ruimte voor groen.
Coulissestad: eenheid in verscheidenheid
Het ontwerp is opgebouwd uit 13 verschillende panden die de schaal van de blokken opbreken. Door hiërarchie aan te brengen tussen de panden en de hoger gelegen gevels terug te laten springen ontstaat een karakteristiek stadsbeeld dat nauw aansluit op de omgeving. Relatief eenvoudige gebouwen vormen de basis en worden aangevuld door stevige panden met een sterke identiteit én bijzondere panden die kleiner en uitbundiger zijn. Materiaal-, kleurgebruik en gevelcompositie geven de panden een eigen identiteit terwijl een doorlopend stedelijk weefsel behouden blijft. Het rijke palet aan gevelmaterialen bestaat uit baksteen, natuursteen, aluminium, keramiek, hout, plaatmateriaal en geprofileerde staalplaat. Om de diversiteit tussen de panden te versterken heeft GROUP A als coördinerend architect voor een aantal panden samengewerkt met BETA en ZOETMULDER
Levendige buurt met voorzieningen
In het blok worden vrije sector koopwoningen gecombineerd met huurwoningen in het sociale segment. Door deze woningtypologieën te mengen met een collectieve binnentuin en voorzieningen in de plint ontstaat een duurzame mix van bewoners en gebruikers. Naast woningen zijn er in de plint, winkel-, kantoorfuncties en mobiliteitsvoorzieningen die samen zorgen voor levendigheid op straatniveau.
Collectieve mobiliteitsvoorzieningen
Blok 11 biedt met de mobiliteitshub ruimte aan publieke mobiliteitsvoorzieningen voor meerdere woonblokken in de noordelijke Merwedekanaalzone. Deze hub bestaat uit een mobiliteitswinkel waar een deelauto kan worden geboekt, pakketwanden en biedt toegang tot de parkeergarage met in totaal 191 plekken. De fietsenstallingen in de plint met in totaal 1332 plekken stimuleren het fietsgebruik van bewoners.
Versterken van sociale verbindingen in de binnentuin
Het versterken van de sociale verbinding van bewoners en buurtbewoners staat centraal in het ontwerp van de binnentuin. Kenmerkend zijn de twee centrale plekken die verbonden worden door een bijzonder lint. Het lint wisselt van hoogte en biedt afwisselend zitgelegenheid, spelaanleiding of begeleiding van de route. Het ontwerp van de binnentuin en de groene daken is gemaakt door Burobol. De daktuinen hebben naast de sociale functie ook een belangrijke ecologische en waterbergende functie. Zowel de tuin als de gevels bieden nestvoorzieningen voor lokale insecten-, vogel- en diersoorten.
Duurzame leefomgeving
Duurzaamheid is een integraal onderdeel van het ontwerpproces. In de samenwerkingsovereenkomst van Merwede is bovenop de duurzaamheidseisen uit het bouwbesluit een duurzaamheidsambitie afgesproken, die zich onder andere vertaalt in een GPR score van gemiddeld 8.
De duurzame mix van woningtypen, samen met een levendige plint, goede mobiliteitsvoorzieningen en een comfortabele groene omgeving, creëren een veerkrachtige buurt die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.
Feiten
Opdrachtgever
Greystar
Opgave
Nieuwbouw
Locatie
Utrecht Merwedekanaalzone
Oppervlakte
50,615 m2 BVO 29.417 m2 GBO wonen
Functie
Wonen, detailhandel, commerciële dienstverlening, kantoorruimten, parkeren, mobiliteitswinkel en fietsenstallingen
Start ontwerp
2020
In samenwerking met
ZOETMULDER & BETA
Visuals
Zes X Zes & GROUP A